ÁFA

Sziasztok!

Idén alanyi adómentes KATA-s egyéni vállalkozó voltam és jelenleg szüneteltetve van a vállalkozásom. Ha jövőre szeretném majd feloldani a szüneteltetést és szeretnék ÁFA körös lenni, akkor ezt meddig tehetem majd meg, van ennek határideje?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

9 válasz

Kedves Kérdező!

Ha január 1-től szeretne bejelentkezni az áfa körbe, akkor ezt december 31-ig megteheti a 101E nyomtatványon.

2 pont pont pont

Kedves Válaszoló!

Mi a helyzet, akkor ha jelenleg szüneteltetve van a vállalkozásom és majd csak márciusban szeretném aktiválni? Ebben az esetben is még idén be kell jelentkezni az ÁFA körbe a 101E nyomtatványon?

0 pont pont pont

Alanyi mentesség csak teljes évre választható év közben nem.

1 pont pont pont

Szüneteltetés alatt nem lehet áfát módosítani. Még decemberben be kell fejezni a szüneteltetést, és erre a teljes hónapra a katát fmegfzetni, áfás körbe belépni, majd esetleg újra szüneteltetni a vállakozás.

1 pont pont pont

Az áfa törvény nem ismeri a szünetelés fogalmát, és nem kell most újra bejelentkezni a KATA hatálya alá.
Viszont év közben nem lehet bejelenteni ha valaki áfa körös szeretne lenni.

2 pont pont pont

A szüneteltetés idejére igénybe vettem a 90 napos álláskeresési járadékot. Ha most aktiválnám a vállalkozást, akkor attól mindenképp elesnék, amit nem szeretnék. A szüneteltetés ideje alatt meg lehetne oldani valahogy, hogy még idén bejelentkezzek az ÁFA-kör alá? Mi lenne akkor ha a 101E nyomtatványt így adnám be, hogy szüneteltetve van a vállalkozás vagy esetleg a nyomtatványt nem lehet úgy beküldeni, hogy korábbi dátummal, vagyis a vállalkozás szüneteltetése előtti dátummal, de úgy hogy csak 2021. január 1-jétől legyen hatályos?

0 pont pont pont

Nem kell a szüneteltetést megszakítani, akár a mai dátummal beküldheti a 101E nyomtatványt.
És január 1-től kérheti az áfa körbe való belépését.

1 pont pont pont

Köszönöm!

0 pont pont pont

Amennyiben áfába be szeretne lépni, bármikor megteheti év közben is, akkor ha az alanyi mentes kerete elfogyott. Ekkor be kell lépni, nem választási kérdés és azt a számlát, amivel átlépi az alanyi mentes határt, már áfásan kell kiállítani.
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ