Moratórium

Üdv!

Nem biztos, hogy jó fórumon teszem fel a kérdésemet, de hátha...

A 2020-as év második félévében szüneteltettem a KATA-s egyéni vállalkozásomat, ami azóta is szünetel.

90 napig kaptam az álláskeresési járadékot, majd azóta foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapok, ami havi 22.800 Ft-ot.

Van egy személyi kölcsönöm, amit a moratórium adta lehetőség miatt jelenleg inkább nem törlesztek.

Ha 2021. január 1-je után feloldanám az egyéni vállalkozásom szüneteltetését, akkor onnantól egyből kellene törlesztenem a hitelemet, tehát már nem élhetnék a móratóriummal?

Köszönöm szépen előre is a válaszokat.

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Kérdező!

Nem akartam behivatkozni a jogszabályt, ezért az OTP honlapjáról ollóztam:

"Kik jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra?
A szabályozás szerint 2021. január 1. és 2021. június 30. között azok az ügyfelek (adósok vagy adóstársak) élhetnek a 2021-es fizetési moratórium lehetőségével, akik 2021. január 1-jén, vagy 2021. január 1. és 2021. június 30. közötti időtartam alatt megfelelnek az alábbi feltételek valamelyikének:

gyermeket várnak vagy nevelnek,
munkanélküliek, (= itt regisztrált álláskeresők. Gyanítom, hogy a 90 napos járadékfolyósítást követően már nem minősül annak)
nyugdíjasok,
közfoglalkoztatottak.
Ha a kölcsönnek több adósa (adóstársak), folyószámlahitel esetén több számlatulajdonosa van, akkor a 2021-es fizetési moratóriumra való jogosultsághoz elegendő, ha csupán az egyik adós (adóstárs), illetve számlatulajdonos esetében áll fenn valamelyik feltétel a fentiek közül, és ő nyilatkozik erről."

Tehát amennyiben a feltételek valamelyikének nem felel meg, nem élhet a moratóriummal akkor sem, ha szünetelő státuszú marad az egyéni vállalkozás.

A pontos válasz érdekében forduljon a kölcsönt nyújtó pénzintézethez, hogy megtudja vonatkozik e önre a 2021 évi új moratórium.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ