Adókötelezettségek nyugdíjas pókeresként

Üdv!

A honlapon/fórumon találtam egy áprilisi kérdést (https://konyvelok.hu/kerdes-valasz/5498/poker-nyeremenyek-adozasa) amelyben kitértek rá, hogy az adózó egyént a 15%-os SZJA, valamint a 17,5%-os szociális hozzájárulási adó terheli. Érdeklődnék, hogy abban az esetben, ha az illető nyugdíjas, milyen terhek vonatkoznak rá? (Itt különösen a 17,5%-os szoc.ho adó a kérdéses). Illetve, ha jövedelem mértékétől függően eltérő terhekről kell beszélni, kérem, térjenek ki arra is.
Ui:. jelen kérdésben is külföldi pókerteremről / teremben realizált jövedelemről van szó (az említett korábbi bejegyzéshez hasonlóan).
Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!

Nyugdíjasként természetesen alacsonyabb járulékokat kell fizetnie. Itt csak a Tb járulék van, ami 10%
2020. július 1-jétől a nyugdíjas vállalkozók nem fizetnek járulékot, és a társas vállalkozásnak sem kell a nyugdíjas társas vállalkozó után az egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni.
:)

0 pont pont pont

A pokerből származó bevétel önálótevékenység bevétele lesz, a bevétel 90%-a és annak 87% a jövedelem ennek 15% szja és ilyen ilyen alappal 15,5 szochó terheli.

0 pont pont pont

Kedves Kovács István úr!

Átolvastam az áprilisi fórum bejegyzéseket, majd az Ön kérdését is. Azt kell mondanom, hogy sajnos annál kicsit bonyolultabb az ügy, mint ahogy azt akkor leírták.
Először is azt kell megállapítani, hogy Magyarországon egyáltalán adóztatható-e az adott külföldi országból származó jövedelem. Meg kell nézni, hogy ahol a pókerszolgáltató a tevékenységét végzi, azzal az országgal van-e Magyarországnak a kettős adóztatásra vonatkozó egyezménye. Ezen egyezmény hiányában Magyarországon a realizált jövedelem nem adóztatható. Az így megszerzett jövedelmet az adott országban kell leadózni.
Ha ezzel megvagyunk és Magyarországon adóztatható a póker tevékenységből származó jövedelem, akkor a következő lépés, hogy meghatározzuk mi számít jövedelemnek és egyáltalán milyen jövedelemről is beszélhetünk.
Ebben az esetben valóban az önálló tevékenységből származó jövedelmek közé tartozik a virtuálisan nyilvántartott nyereményből a kivett összegnek az a része, ami a költségek levonása után megmarad. Itt is igaz, hogy 2 féle költségelszámolás lehetséges. Az önálló tevékenységből származó jövedelem esetén negyedévente előleg bevallás kell benyújtani. Ha év közben valaki a 10%-os költségelszámolást választotta, akkor az éves bevallás alkalmával ahelyett választhatja a költségelszámolást is. Visszafelé ez nem lehetséges. Költségnek számít ebben az esetben a tárgyévben befizetett azon összegek összessége, ami a jövedelemszerzés érdekében történt. Tárgyévnek az az év minősül, amikor a nyilvántartott egyenleg valamekkora része a folyószámláján megjelent. Vagyis érdemes legkésőbb az év utolsó munkanapján kiutaltatni a nyereséget.
Alapesetben az önálló tevékenységből származó jövedelem szociális hozzájárulási adó kötelezett lenne, de a saját jogú nyugdíjasok ez alól mentesülnek.
Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy biztosan mindent jól csináljon, érdemes felkeresni egy adótanácsadót, aki a részletek megismerése után pontosabb választ tud adni, valamint segíteni is tud a bevallások kitöltésében is. Igaz ez némi anyagi áldozattal is jár, de összességében biztos, hogy megéri. Természetesen a könyvelők között is akad jó néhány olyan szakember, aki tudja ennek az adózási menetét, de ez nem könyvelői feladat. Ezért tanácsolom adótanácsadó megkeresését.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ