Hibás bejelentés

Jó napot!

Egy éve dolgozom KATÁ-sként. Az indulás napjától rendelkezem könyvelőirodával, többek között az önkormányzathoz történő bejelentésemet is ők intézték. Nem is volt semmi probléma egészen múlthétig, amikor is felszólítást kaptam a székhelyem önkormányzatától, hogy a HIPA bevallásom nem érkezett meg határidőre. Természetesen egyből hívtam a könyvelőmet, aki nem értette, hogy ezt nekem miért kell leadni, amikor KATÁ-sként ezt nem szükséges, de azt mondta utánanéz.
Rá két napra kaptam egy e-mailt, hogy benyújtották a bevallást és beszéltek az önkormányzattal is, minden rendben. Ezt követően érkezett a tárhelyemre egy üzenet, mely szerint hibásan lett kitöltve a bevallás és a jövő év márciusára meghatározott 25.000 helyett 53.000 forintos befizetési kötelezettségem van. Hívtam a könyvelőmet, aki azt a választ adta, hogy feltehetőleg kizártak a KATÁ-ból, ezért keressek új székhelyet.
Felhívtam az önkormányzatot, részleteztem a problémámat, majd az ügyintéző hölgy kedvesen tájékoztatott, hogy soha nem voltam KATÁ-sként regisztrálva hozzájuk, a könyvelőm tévesen adta le egy évvel ezelőtt a papírokat (és az adószámomat is mellesleg).
Az ügyintéző továbbá tájékoztatott, hogy január 1-től természetesen válthatok KATÁ-ra, azonban feltehetőleg a márciusi befizetési kötelezettségem magasabb lesz.
Ilyen esetben ki a felelős a különbözet befizetéséért? Kérhetek e bármilyen kártérítést? A könyvelőm sajnos össze-vissza beszél és szerinte az önkormányzat követett el hibát. Természetesen szerződött partnerük vagyok és havi szinten (elég magas összeget) fizetek nekik.

Hálásan köszönöm a választ!

0 pont pont pont

4 válasz

Jó kérdés a felelősség.... elvileg a könyvelőknek van ilyen esetre felelősségbiztosításuk, meg kellene kérdezni a könyvelőt, hogy neki van-e ilyen.

Az IPA bevallás alapján sajnos lehet, hogy tényleg magasabb lesz majd a márciusban fizetendő adó, de a 2020. évre még nincs bevallás, így nem tudom, honnan vették az 53.000.- forintos fizetési kötelezettséget.

2021. február 15-ig lehet jelezni az önkormányzat felé, ha KATA-s szeretne lenni IPA-nál is.

1 pont pont pont

A felelősséggel az előttem szólóval egyetértek.
Valószínűleg az iparűzési bevallásnál nem a KATA adózást választotta a könyvelője.

0 pont pont pont

Kedves Evelin!

Először is nagyon sajnálom, hogy a könyvelő iroda az Önkormányzatra próbálja áthárítani a felelősséget! Ha ez így lenne, akkor az Önkormányzatnál jogorvoslatra lenne lehetőség, de gondolom ebben az esetben a könyvelőiroda ezt jelezte is volna Önnek. Vagyis valószínűleg nem erről van szó.
Abban az esetben, ha igazolni tudja, hogy a bejelentések elkészítése a könyvelő iroda feladata lett volna, valamint az iparűzési adó esetében Ön jelezte feléjük, hogy a KATA szerinti adózást választja az általánostól eltérően, akkor kérhet kártérítést a könyvelő irodától. (Előbbieket a szerződéssel, vagy külön írásban történt megbízással lehet leginkább igazolni.) Természetesen ettől eltérően is kérhet kártérítést az irodától, de ahhoz az irodának el kellene ismernie, hogy hibázott.
A 2021-es iparűzési adó előlegét a 2019-es bevallás alapján határozzák meg, ami most az általános szabályok alapján lett megállapítva. Van lehetőség az előleg módosítására is. Ha 2021-ben áttér a KATA szerinti adózásra, akkor ezt érdemes átgondolni. Valamint 2020-as gazdasági évre is még valószínűleg magasabb iparűzési adót kell fizetni.

1 pont pont pont

Kedves Evelin,

Minék hamarabb váltson könyvelőt, és nézetesse át azt az időszakot, amit ők könyveltek.
Így megelőzve esetlegesen más problémákat.
Ha a könyvelő nem jól adta be a KATA-s IPA bejelentést, akkor valószínű ebben nem annyira jártas.
Olyan bárkivel előfordulhat, hogy valamit rosszul csinált, de azt elismeri, és megpróbálja azt orvosolni, mint ahogy pl a fentebb írt kolléga is írta, hogy 2021-től átjelenti, és megpróbálja az előleg összegét csökkentetni, stb..
Ettől még sajnos a 2020-as évre az Önkormányzatnak a számlázott bevételei után kell majd adót fizetni.

Persze kártérítést lehet kérni, de a kérdés, hogy mennyi időt és energiát hajlandó erre szánni.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ