Magyar jogi személy, EU áfa adóalany termékértékesítése más EU tagországon belül

Magyar jogi személy, EU áfa adószámmal rendelkező adóalany külföldi illetőségi magánszemély tagjai a COVID helyzet miatt nem utaznak Magyarországra, alkalmazottak nincsenek. A cég nevére az általuk forgalmazott termék alapanyagát egy EU tagországon belül megvásárolták, ott késztermékké feldolgoztatták. A tagok ebben az EU tagországban rendelkeznek lakcímmel és a cég ügyeit a COVID helyzet miatt innen intézik. ÁFA tekintetében hogyan kell eljárni és milyen adókulcs terheli a termékértesítést a következő esetekben, van e bejelentkezési/ÁFA regisztrációs kötelezettség az adott EU tagországban:1.) A terméket az adott EU tagországon belül, ahol elkészült magánszemélyek illetve gazdasági társaság részére kívánják értékesíteni. A termék nem kerül vissza Magyarországra vagy más EU tagországba. Határátlépés nem történik. 2 ) Az adott EU tagországból, ahol a termék elkészült Magyarországra postáz a cég magánszemélyek, illetve gazdasági társaság részére. A választ köszönöm.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Véleményem szerint Áfa nélkül kell kiszámlázni a termékeket.

0 pont pont pont

Azért várjunk egy kicsit, mert ez akkor bérmunka alapanyagból külföldön állit elő terméket?Az alapanyag a megrendelő tulajdonában marad mindvégig gondolom mert vagy termékértékesités lesz vagy szolgáltatás nyútás az áfa miatt nem mindegy?

0 pont pont pont

Kedves Anikó!

Első körben azt kell eldönteni, hogy a termék értékesítésének a teljesítési helye hol van. Ez viszonylag érthetően le van írva az áfa törvényben. Abból, amit leírt az következik, hogy Magyarországot tekintve az EU-s országokban való értékesítés áfa hatályán kívüli, vagyis nálunk nem áfa köteles. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell áfa-t fizetni, csak nem Magyarországon. Az adószám kiváltására vonatkozólag a tagállamok szabályai nemiképp eltérnek, így az adott tagállam jogszabályi környezetét kell figyelembe venni ennek eldöntéséhez.
Belföldön viszont biztos, hogy áfa köteles lesz az értékesítés. Ami még fontos, hogy a beszerzéshez kapcsolódó áfa levonási joga gyakorolható-e, illetve ha igen, akkor hol? Ennek meghatározása is az előzőekben leírtak függvényében történik.
A leírtak alapján ebben az esetben nem merül fel bérmunka.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ