Főállású kata-s és 40 órás alkalmazott céget alapít

Tisztelt Könyvelők!
Jelenleg főállású kata-s EV. vagyok, kutyát tenyésztek. A férjem főállású alkalmazott informatikus 40 órában.
Szeretnénk egy céget alapítani, aminek semmi köze egyikünk munkájához sem, ÁFA körös, webshop kereskedelem, de teljesen automatizált, tényleges közreműködést szinte nem igényel. Az elkövetkező 2 évben nem akarunk pénzt kivenni a cégből, fizetést sem kérnénk. Mi a minimum, amit ott közre kell működnünk? Mi lenne a legoptimálisabb?
Ahogy olvasgattam, talán az, hogyha én maradok főállású kata-s, és mellette leszek a bt. kültagja, aki nem végez munkát, nem működik közre a cégben, csak csendestárs. Míg a férjem a 40 órás alkalmazotti főállása mellett lenne a bt. beltagja. De nem tudom, ezt minimum hány órában kell tennie? Muszáj, hogy a bt.-ben valaki főállású közreműködő legyen? Vagy lehet a beltag, ügyvezető csak félállásban, míg a másik csak csendestárs?
Azt reméljük, hogy a bt. bevétele a kata összegét meghaladja nagyon hamar. De fizetést a férjem csak annyit kérne, amennyit minimum muszáj. Akkor ő lehet-e mellékállású kata-s a bt.-ből? És hogy adózik a bt., ha pl. 20-30 millió az árbevétele? A bevételt további fejlesztésekre fordítanánk.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Pálma,

A leírt információk alapján a Bt-ben valóban megfelelő döntés lenne ha Ön a kültag és a férje a beltag. A férjének amennyiben van főállása ahol megfizetik utána a járulékfizetési alsó határ utáni járulékot ebben az esetben nem köteles a vállalkozásában is bér kivenni, mert ő egy többes jogviszonnyal rendelkező társas vállalkozó. Ha mégis szeretne akkor a társas vállalkozó a járulékokat a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem alapulvételével fizeti meg.
A férje mellékállású kata-s egyéni vállalkozó, a Bt beltagság mellett nem lehet. Kizárja a kettő egymást.
Abban az esetben tud vállalkozást indítani a férje, ha a bt társasági szerződését, alapszabályát módosítják a cégbíróságon és valaki más (pl-ul szülő) lesz a beltag, a férj meg a kültag. Ha ráadásul a szülő nyugdíjas vagy 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik szintén nem kell utánna járulékot fizetni.
A várható 20-30 milliós árbevétel adózásával kapcsolatos kérdésre javaslom szakember megkeresését, mert ehhez komplexebb információra lenne szükség, hogy azt tanácsoljuk ami Önnek leginkább megfelelő.
A bevétel további feljesztésekre fordítása egy jó irány, de nem mindegy milyen eszközökről van szó és milyen összegben. Itt pontosítani kell, mert nem minden tárgyi eszköz beszerzés azonnal költség, csak a kisértékű tárgyi eszközök esetében lehet szó az egyösszegű értékcsökkenés elszámolására.
Javaslom a vállalkozás alapításához egy üzleti terv vagy kalkuláció készítését mert egy magas árréssel dolgozó tevékenység jelentős adóterhet jelenthet a vállalkozó számára, és érdemes vele már előre kalkulálni.
ÜDvözlettel: Jankovics Hajnalka

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ