Adózás külföldi közvetítő cégtől kapott bevétel után

Üdv! A Fiverr.com egy olyan közvetítő cég, ahol ha valaki munkát vállal, akkor ezt a Fiverr oldal fizeti ki. Ebből az összegből levon 20% adót magának. Tehát nem lépek közvetlen kapcsolatba az ügyféllel, ez mind a Fiverr oldalon keresztül történik. Tehát igazából én nem tudom az ügyfél címét, nevét, hiszen ez privát marad, ezt csak a Fiverr oldal látja és ő küld számlát az ügyfélnek. Tehát én csak a munkát végzem el, amiért az ügyfél fizet, tegyük fel 30 ezer forintot és én abból 24 ezer forintot kapok meg. Szükséges-e ehhez kata adózási forma? Kinek a részére kell számlát kiállítsak? A vevő nevére nem tudok, hisz azt a Fiverr oldal teszi meg, én úgymond fizetést kapok a Fiverr-től a munkáimért. De nem ő a megbízó, ő csak a közvetítő. Hálás leszek annak, aki segít!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kérdező!

Az ilyen tevékenységhez nem szükséges a Kata-adózás.

:)

1 pont pont pont

Kedves tanácsadók! Milyen adózás szükséges akkor a Fiverr-es tevékenység után?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Előbb az kéne tisztázni milyen vállalkozási formába végezze a tevékenységet és ezt követően az adózási kérdést. Sok adózási forma a vállalkozási formához kötött. Ezen túlmenően pedig azt fontos tisztázni, hogy kik között és milyen jogviszony jön létre, a fenti esetkör túl bonyolult és lényegtelen. A fontos kérdés az, hogy Ön kinek értékesít, kinek számláz és kitől kapja a bevételt. Amit Ön ad el azt Önnek kell kiszámlázni annak aki megveszi. Az hogy azt se tudja kinek adja el kissé fura, de ha a vevő az említett oldal akkor Ő az Ön ügyfele, aztán majd Ő eladja amit Öntől megvett. Bármilyen vállalkozás és bármilyen adózási formával lehet csinálni, kérdés melyik éri meg.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  
    2021.11.21. Linda

Kedves Mart László vagy bárki más! Sajnos csak most látom a választ. Elvileg ez úgy néz ki, hogy a külföldi (USA-beli) szabadúszós oldalon a számla készítése automatikusan megtörténik, az oldal készíti el, és a szabadúszó neve van a számlán, akinek én megbízóként fizetek az oldalon keresztül. Ahova a pénzt kell küldenem megbízóként az a külföldi oldal az USA-ban, mert ő a közvetítő. Így milyen adót vagy illetéket kell fizetnem megbízóként? Ha a szabadúszó egyébként magyar, és számlát viszont nem tud adni a megbízójának azon túl, amit az oldal automatikusan legenerál, de az pedig nem tartalmaz valami sok adatot. Adószámot sem tartalmaz. Cég címét sem (hiszen nem cég a szabadúszó akit megbíztam a munkával). Megköszönök minden választ!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ