Adózás Pateronon, Buy Me a Coffee-n vagy más online felületen keresztül bejött adomány vagy tetszőleges összeg után?

Egy ideje már próbálok kérdést találni erre, de eddig nem jártam sikerrel. Előre is nagyon köszönöm, ha önök tudnak tanácsot nyújtani!

Ha készítek számítógépes játékokat (a hangsúly kifejezetten ezen van), zenéket, festményeket / rajzokat digitálisan, viszont teljesen ingyenesen is elérhetőek, így a fizetés értük teljesen opcionális, de annak a lehetősége lehet meg se lenne adva, az adóköteles jövedelemnek számít, vagy adott összeg határ alatt nem kell ilyen szempontból törődnöm vele?

Gondoltam Patrionra is és inkább azt vagy a Buy Me a Coffee-t preferálnám. Patrion esetében az oldalon keresztül adnék lehetőséget adományozásra, olvastam, hogy adott összeghatár alatt az adomány adómentesnek számíthat, viszont ha jól tudom, itt az adományok először magának a Patreon cégének folynak be, mely tovább utalja nekem, így kérdéses számomra, hogy ez így még adománynak számítana e, mivel ellenszolgáltatást cserébe továbbra sem adok, teljesen opcionális, hogy támogatnak-e.

A Patreon még a legismertebb formája itthon a közösségi támogatásnak, de ennek ellenére nem találtam konkrét választ vagy irányt, hogy pontosan mit is jelent ez adózás szempontjából. https://www.patreon.com/
Buy Me a Coffee esetében az adott tartalomgyártó, készítő fél, alkotó megengedte, hogy egy vagy több "kávé árával", tehát néhány dolláros összeggel és egy tetszőlegesen megadott üzenettel megtámogassa aki úgy érzi szereti eléggé az általa előállított videókat vagy más tartalmakat.
Ez gondolom ugyanaz az eset, mint a Patreon, de választ erről sem találtam. https://www.buymeacoffee.com/

Jelenleg nem vagyok "adószámos magánszemély", se KATA-s, a KATA számomra túlságosan is költséges lenne havonta.
Várhatóan eleinte csak nagyon minimális pénzösszeg folyna be, ha egyáltalán úgy alakulna, illetve később sem sok, egy hónapban maximum néhány ezres, szerencsés esetben tízezres összeget tudnék összesen elképzelni még eleinte, mivel nem tartom valószínűnek, hogy bárki is többel támogatna ilyen téren.

A támogatók helyzet szerint nem kötöttek, tekintettel arra, hogy nem csak Magyarországon elérhető adományozó felületekről beszélünk.

Költséggel nem tudok elszámolni, mivel az alkotási folyamat digitálisan játszódik le a szabadidőmben.

0 pont pont pont

1 válasz

Ekkor adómentes:
a magánszemély részére más magánszemély(ek) által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni érték; nem alkalmazható e rendelkezés, ha a juttatás (a fizetés) a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ