Katás nyugdíjas vállalkozó

Üdvözletem, kieg. tevékenységet folytató nyugdíjasként havi jövedelmem átlagban 100 ezer Ft. 2018-ban átalányadózásról áttértem a katára. Most az ez év júliustól életbelépő nyugdíjasok számára a járulékok fizetése alóli mentességet így katásként nem tudom érvényesíteni. A 100 ezer mellett 15 ezer lenne az adóm, de a 25 ezret fizetem. Az átalányadóra a NAV nem enged visszatérni, ragaszkodva a 4 év kikötéshez, nem véve tekintetbe, hogy az új rendelkezést a járulékmentességről nem lehetett előre látni. Van-e valami mód, hogy mégis tudjak élni a kedvezménnyel?
Köszönettel,
Sz. É.

0 pont pont pont

9 válasz

Kedves Éva!
Ha költségelszámolásra tér át, akkor is a 100 ezer forintból 15 ezret kell fizetni, ha nincs semmi költsége se. Még így is megéri.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

3 pont pont pont

Ebben az esetben nem szükséges az átalányadózást választania. Szimplán az úgynevezett sima szja alá kell visszajelentkezni, és máris csak a 15% szja-t fogja fizetni, csak így tud élni a kedvezménnyel.
Még így is kevesebbet fog fizetni, mint a 25 ezer forint KATA. Ez akkor probléma csak, ha jóval több lenne a bevétel.
Ha novemberben bejelenti a 20T101E nyomtatványon, akkor december 12-én még a novemberi 25 ezer forintot befizeti, és decembertől már nem lesz katás.

Átalányadózás esetében a bevétel x%-a után fizeti az szja-t, de erre nincs lehetősége, mert nem telt el a 4 év a 2018 óta.

2 pont pont pont

Igen, tudom hogy nem telt el a 4 év, írtam is, hogy a NAVA nem enged emiatt /ügyfélszolgálatot kédeztem/ , csak arra gondoltam, hogy nincs-e lehetőség egyéni kivételre, tekintettel az előre nem látható helyzetre, tehát volna-e esélye, vagy van-e ahová ez ügyben fordulni lehetne. /jelenleg már közel 100 ezer Ft-al úszok emiatt/.

0 pont pont pont

Igen, én is a költségelszámolásra vagyis sima szja-ra gondoltam, csak felmerült hogy nincs- e esetleg más mód. /mert azért az sem mindegy, hogy 100 e után fizetek 15 ezret vagy 75 e után 7.5 ezret, azért ez éves szinten majdnem 100 ezer különbség/.
Józan paraszti ésszel arra gondolnék, hogy ha hoznak egy rendelet módosítást, akkor vele kapcsolatos rendeletek esetében is lehetne beiktatni eseti módosítást.
Köszönöm a válaszokat.

1 pont pont pont

NINCS más lehetőség, mint amit már ketten is írtunk.

0 pont pont pont

Üdv. Kitöltöttem a 20T101E nyomtatványt, azaz nem tudom elég -e az első lapon túl a AO2 14 lapon a Kata megszűnést bejelölni vagy kell még valami mást? Átalányt ugye nem választhatok; ez esetben automatikusan szja-s leszek? Áfás lappal kell valamit kezdnem? /eü. szolg. vagyok nem gazdasági/
Köszönettel,
Sz.É.

0 pont pont pont

Az A02-es lapon a 14. pontban, a lap legalján van, hogy "KATA-alanyiság megszűnése", ott az első kockába kell egy X-et beírni.
Igen, automatikusan SZJA-s lesz, ha ezt a nyomtatványt benyújtja.
ÁFÁ-s lapppal nem kell semmit sem tenni!

1 pont pont pont

Igen, mint írtam, azt bejelöltem. Tehát akkor mást nem kell, köszönöm.

0 pont pont pont

Még annyit kérdeznék, hogy ez az áfa meg alanyi adómentesség /bocsánat teljesen laikus vagyok/ ez esetben hogy néz ki? Érdemben elszámolható kiadásom szinte zéró /szellemi foglalkozás/ kell-e bármit még tennem intéznem, a 15% adó havi /?/ befizetése mellett?
Köszönettel,
Sz.É.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ