Gépjárművezető szakoktatók KATA 2021

Kedves Könyvelő Kollégák!

Autósiskola Kft.-nek számlázzák a nem alkalmazásban álló katás oktatók a tanulók gyakorlati oktatását. A jövő évi változtatások miatt ez 40% adóterhet jelenten a kft.-nek, mert meghaladja kb. négy hónap alatt a három millió forintot. Szerintetek megoldható, hogy a tanulóknak számlázzák a gyakorlati oktatást a kft. helyett? (A tanulónak a kft.-vel van képzési szerződése.) Erre nem találok semmilyen iránymutatást. Előre is köszönöm a segítséget!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kérdező!

Természetesen ez megoldható igy, egyik ügyfelemnél is hasonló probléma merült fel.

András

2 pont pont pont

Szerintem amennyiben a tanuló az oktatóval jogosult szerződést kötni a gyakorlati képzésre, akkor igen.

Egyébként nem érzem jogszerűnek, hisz közvetlenül semmilyen jogviszonyban nem állnak. (A képző kft van kapcsolatban a tanulóval és az oktatóval is.)

2 pont pont pont

Nekem is van gépkocsi oktató KATÁS ügyfelem. 2 autósiskolának számláz, de még így is eléri a 3 milliós határt. Le akartam vele ülni számolgatni. Valami olyasmit magyarázott, hogy az autósiskola közölte vele, hogy nem lesz semmi gond ezzel, mivel hatósági árazás van ezért nem vonatkozik rájuk a 40%-os különadó. Még nem néztem utána, de 20-a után mindenféleképpen előveszem az ügyét.

1 pont pont pont

Lehet igaza lesz mert ezeknél nem kell:
Értékhatártól függetlenül egyik félnek sem kell 40%-os mértékű adót fizetni a bevételek után abban az esetben, ha azt a katás vállalkozás

a) költségvetési szervnek kiállított számla alapján; vagy
b) az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként mint egészségügyi szolgáltató;
c) jogszabályban meghatározott díjszabás alapján

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ