Külföldről származó bevétel utáni adókötelezettség - magánszemély

Tisztelt hölgyek/urak!

Lenne egy (vagy több kérdésem) adókötelezettségemmel kapcsolatban, mivel a NAV ablaknál 2x egymástól eltérő (hiányos) infókat kaptam, a hivatalos oldalon feltüntetetteket pedig vajdasági létemre ( 25 év szerb adminisztráció) nem tudom egyértelműen értelmezni.

Helyzet: most költöztünk fel Pestre, és szeretnénk legálban és szabályoknak megfelelően élni. Párom egy amerikai cégnél marketing konzultáns. Havi bevétele USD 6000-8000, ami kb. 2-2,5 M forint. Csak egy helyről származik a bevétele és a cégnek nincs európai kirendeltsége (ha ez fontos lehet).
Amit eddig tudunk: adószám igénylés, személyes jövedelemadó fix 15%, szociális hozzájárulás fix 15,5%, TAJ kártya igénylés (ami talán csak 1 év ittlét után lehetséges). Van bejelentett lakcím.
Kérdések: a fent felsoroltakon kívül van-e még valamilyen kötelezettségem mint magánszemély? A bevétel teljes összege adóztatik minden esetben? Valamint van-e valamilyen felső határ a szja vagy a szocho-val kapcsolatban?
Pótkérdés: létezik-e valamilyen fájdalommentesebb megoldás, avagy érdemesebb-e céget nyitni és azon belül matematikázni?

Válaszaikat, ötleteiket előre is köszönöm.

0 pont pont pont

4 válasz

De még nem magyar állampolgárok,a cég nem von semmit nem jelentette be és milyen módon dolgozik inkább ilyen munkaviszony jelleg vagy szabadabb önálló tevékenység?

0 pont pont pont

Kettős állampolgár (magyar/szerb) , 1 hónapja magyar lakcímmel.
Szerződéses viszony (contractor) , saját adó felelőségel.

0 pont pont pont

Röviden magyar állampolgár itt adózik az szja 15% - van e gyerek?? - a bevétel 87%-a lesz a jövedelem ennek a 15% az szja +szocho15.5%.
Kell adóazonositó jel - nem adószám az a cégeknek van - kérni a navnál lehet.
Más jogviszonya nincs Mo-on igy nem biztositott,kell társadalombiztositási kártya a kormányhívatalnál kérhető ,de Az egészségbiztosítóval kötött megállapodáson alapuló jogosultság esetén a TAJ kártya kiállítása csak 24 havi járulék megfizetését követően kérhető. ez nagykorú, akkor a szerződéskötés napján érvényes minimálbér 50 %-át – 2020. évben 161.000,-Ft-os minimálbér alapul vételével – 80.500,- Ft havi járulékot kell fizetni.
AZ eü szolg járulék havi 7710ft ezért nem :legalább egy év megszakítás nélküli, a lakcímnyilvántartás szerinti bejelentett lakóhellyel (tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan esetén bejelentett szálláshellyel) rendelkezzen Magyarország területén.
Vagyis személyesen a be kell menni a navho és a kormányhivatalhoz és sok sok türelem!!!!

1 pont pont pont

Keressenek egy adótanácsadót . Szerintem megéri.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ