KATA-s vállalkozónak CSED és GYED

Lányom KATA-s vállalkozó és babát vár. A szülés időpontja 2020. nov. 25. Mi a teendője? Esetleg táppénzre is mehet. Csed-et mikortól igényelhet, a váll. szüneteltetését mikortól lehet kérni?

0 pont pont pont

2 válasz

CSED-et a szülés várható időpontja előtt 28 nappal lehet igényelni, és 168 napig jár, ez alatt nem dolgozhat!

De NE is SZÜNETELTESSEN, mert akkor nem lesz jogosult CSED-re, GYED-re. Ez alatt MENTESÜL a fizetés alól, és havonta kell jelezni a NAV felé, hogy azért nem fizeti a kötelezettséget, mert GYED-en, CSED-en van.

A CSED igénylését a MÁK-hoz kell beadni, kérdezze meg könyvelőjét, tanácsadóját a lánya.

1 pont pont pont

Mehet táppénzre is szülésig. Az orvos 9-es kóddal kiírja (veszélyeztetett terhes). Ha szülésig táppénzem van akkor szülés napjától igényelheti a CSED-et és a GYED-et egyszerre. Szüneteltetni nem ajánlatos a vállalkozást, hogy miért azt az előttem szóló kollega leírta. Minden hónapban a T101E nevű nyomtatványon jelezni kell, hogy azért nem fizeti a KATA-t, mert CSED-en vagy GYED-en van. Csak remélni tudom, hogy a magasabb 75 ezres KATA-t fizette a lánya a nagyobb összegű ellátás érdekében.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ