Dupla kabinos tgk. ÁFA visszaigénylés

Cégünk egy dupla kabinos 5 személyes Ford Custom tgk.-t tervez vásárolni, melyben elöl 2 ülés, hátul pedig egy 3 személyes üléssor van, a raktér egy nem mozdítható hátfallal van elválasztva a 2. üléssortól, az első és a második üléssor között nincsen elválasztás, az egy légtér, az össztömege meghaladja a 2500 kg-ot. Nem tudom, hogy milyen VTSZ számon fogják értékesíteni, mert erre ezidági nem kaptam választ a kereskedéstől.
Ez esetben az ÁFA tv. szerint tgk.-nak vagy személygépkocsinak minősül, az ÁFÁ-ja levonható?

0 pont pont pont

2 válasz

Ha meghaladja az össztömege a 2500kg-ot akkor tgk és levonható az áfa nem számít a vtsz.

1 pont pont pont

Kedves Apollónia,

Nem olyan egyszerű ez, hogy 2500 kg vagy sem az autó.

Az áfa megítélése szempontjából a 2002. július 31-én érvényes Kereskedelmi vámtarifa osztályozás a mérvadó, vagyis főszabály szerint a vtsz. számhoz tartozó meghatározás dönti el a gépjármű besorolását. Eszerint személygépjárműnek minősül a 8703 vámtarifaszám szerinti, elsősorban személyszállításra tervezett gépkocsi és más gépjármű, beleértve a kombi típusú gépkocsit és a versenyautót is. Ugyanakkor haszongépjárműnek minősül minden olyan gépjármű, ami a 8704 vámtarifaszám szerint áruszállító gépjármű.

Ahhoz, hogy a gépjármű a 8704 vámtarifaszám alá tartozzon, vagyis áruszállító gépjárműnek minősüljön, vagy zárt karosszériás kivitelű, ún. furgon típusú haszongépjárműnek, vagy platós kivitelű járműnek kell lennie.

Ehhez olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, amelyek alapján megállapítható, hogy a járművet inkább áruszállításra tervezték és nem személyszállításra.A zárt karosszériás kivitelű haszongépjármű esetében a vezetőfülkét gyárilag el kellett válasszák a rakodótértől. Ez merev, az oldalelemekhez illeszkedő és rögzített elválasztást kell, hogy jelentsen, ami lehet rács vagy fal is. Tehát ezen kitételenek nem felel meg, ha egy hálószerű elválasztást teszünk be a rakódótér és a vezetőfülke közé. További feltétel, hogy a vezetőfülkében legfeljebb három személynek van kialakítva hely, így legfeljebb ennyi fő szállítható benne biztonságosan. A zárt rakodótérnek hátsó- vagy oldalajtó nyitásúnak kell lennie, de ettől függetlenül az oldalán vagy a hátsó részén ablakokkal felszerelt is lehet. A rakodótérben nem lehet gyárilag kialakított ülésrögzítési lehetőség, vagy azokat véglegesen meg kell szüntetni, illetve tartósan használhatatlanná tenni. Ezen feltételek mindegyikének teljesülni kell ahhoz, hogy haszongépjárműről beszélhessünk.

Mivel 3nál több utas szállítására is alkalmas az autó így személy gépkocsinak minősül hiába van merev ráccsal leválasztva a hátsó rész.

Üdvözlettel,
E&P Bt

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ