KATA munkavégzés helye

Szoftverfejlesztőként távmunkában dolgozom jelenleg a székhelyemen. Viszont szeretnék országon belül más helyről is dolgozni, de azt nem tudom, hogy a székhelyemtől függetlenül ezt megtehetem-e? Ha igen, akkor van-e időkorlát (1 hónap, 1 év)?
Illetve magyarországi telephellyel dolgozhatok-e külföldről?
Válaszokat köszönöm!

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Kérdező!

Bárhol dolgozhat az országban, külföldön is. Nincs időhöz kötve! :)

1 pont pont pont

Kedves Viktor,

Fő szabály szerint, ha a megbízó külföldi a munkavégzés is ott történik, akkor jellemzően ott adózunk, és ott leszünk biztosítottak, ahol a munkát végezzük. Vállalkozóként ott kell adószámot kiváltani. Amennyiben egy uniós ország az érintett, vagy az adott országgal van kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezménye Magyarországnak, akkor a munkajövedelmek az illetőség országában, vagy feltételek teljesülése esetén a munkavégzés helyén viselnek adóterhet.
Abban az esetben, ha a vállalkozó vagy cég munkavállalója magyar jogviszonya alapján rövidebb vagy hosszabb ideig külföldön végez munkát, akkor a munkavégzésre a külföldi kiküldetésre vonatkozó szabályok az irányadóak. Kiküldetésnek az a külföldön végzett tevékenység minősül, amikor egy magyar illetőségű magánszemély a jövedelme megszerzése és a küldő társaság tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében külföldre utazik. Időkorlát nincs egyik esetben sem.

1 pont pont pont

Értem, köszönöm a válaszokat!
És abban az esetben, ha a külföldre utazásnak nincsen kapcsolódása munkavállaláshoz, hanem prózai módon nem Magyarországon, hanem mondjuk más országból szeretnék dolgozni (de a munkát magyar cégnek elvégezni, távmunkában), erre vonatkozóan van bármilyen korlátozás?

0 pont pont pont

Főszabály érvényesül munkavégzés helyén keletkezik az adókötelezettség. Ha külföldi országban él és ott dolgozik akár magyar cégnek, akkor ott kell bejelentkezni adóalanyként.

1 pont pont pont

Értem, köszönöm!
És abban az esetben, ha nem életvitel szerűen tartózkodom külföldön, hanem csak ideiglenesen (pl.: utazok) és amellett dolgozok (hazai cégnek)? Illetve ha turista vízummal elutazok nem EU-s országba alapvetően utazás céljából de mellette távmunkában dolgoznék itthonra, arra vonatkozik valamilyen szabály?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ