Hálapénz adózása 2020

Tisztelt Könyvelők!
A Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója vagyok. Házi dolgozatom témájául a hálapénzt választottam. Sajnos nem találtam hatályos, illetve konkrét szabályokat a hálapénz adózásával kapcsolatban.
Ebben szeretném a segítségüket kérni!

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Beatrix

0 pont pont pont

1 válasz

SZJA 1953-as bevallás 14-edik sora. Innen el lehet indulni. :)

A borravaló és a hálapénz adókötelezettsége
Ebben a sorban kell bevallania azt az összeget is, amelyet nem önálló tevékenységére tekintettel hálapénzként, borravalóként kapott. A hálapénz, borravaló összege jellemzően nem kifizetőtől származik, ezért a szociális hozzájárulási adót Önnek kell megfizetnie a jövedelem után, és a 85%-os szabályt alkalmazhatja.
A magánszemély felszolgálási díj címen megszerzett bevétele, valamint a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló azonban adómentes bevétel, ezért azt nem kell bevallania.[70]
Ha a munkáltatóhoz befolyt borravaló összegét a munkáltató osztja el, úgy az bérjövedelemként adóköteles (1. sor), azt a 19M30-as igazolásnak tartalmaznia kell.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ