Előleg számla szükséges-e?

Tisztelt Szakértő,
KATÁ-s egyéni vállalkozóként készítek különböző digitális munkákat magánszemélyeknek (interneten, kizárólag külföldi megrendelőknek). Minden projekt esetén a teljes ár 50-%-a előleg, majd a másik 50%-a a projekt elkészültekor fizetendő. Az előlegekről előlegszámlát állítok ki, majd annak megfelelően végszámlát. Egy-egy ilyen projekt teljes ára 50-200 USD között mozog (kb. 15.000-60.000 Ft), tehát abszolút kis tételekről van szó.

Ezzel kapcsolatban kettő kérdés nem világos számomra. Először is, természetesen történik olyan, hogy a megrendelő nem szeretné befejezni a projektet, az előleget viszont az addig végzett munkámat kompenzálandó, nem kéri vissza. Ez esetben ugyanúgy kötelező egy végszámlát kiállítani 0 USD végösszeggel? A másik kérdés pedig az, hogy mivel magánszemélyekről van szó, kötelező-e egyáltalán előleg és végszámlákkal foglalkoznom, nem lehet minden befizetésnél egyszerű számlát kiállítani, tételként pedig feltüntetni , hogy az adott tranzakció "deposit payment" vagy "final payment"?

Köszönöm szépen a segítséget!
Tisztelettel: Tamás

0 pont pont pont

2 válasz

Ha van előleg számla, akkor azt valamikor le kell zárni, tehát ha nincs befejezve a projekt, és az előleg Önnél marad, mint végteljesítés, akkor bizony kell rendes számlát kiállítani, és a fizetendő nulla, hiszen azt előleggel már rendezte.

Az előleg számla gazdálkodó szerveknél meghatározó. Egyéni vállalkozóként, akkor kell "bevételnek" tekinteni, amikor a pénz mozdul. Tehát, ha december 30-adikán valaki átutal Önnek előlegként pénzt, akkor már azt is be kell vallania és adóznia kell utána, akkor is, ha esetleg nem teljesül az előleg és netán a következő évben vissza kell adnia az előleget.
Tehát ha a vevő nem igényli, akkor én nyugodtan számláznék részteljesítésként, előleg helyett a vevőnek.

0 pont pont pont

Magánszemélynek ha nem kéri és 900 000ft alatt van nem kell számla

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ