Főállás melletti egyéni vállalkozás működése táppénz alatt

Üdvözlöm!

Azt szeretném megkérdezni, hogy én 40 órás munka mellett vagyok egyéni vállalkozó. Van egy webáruházam (https://encishop.hu).
Babám fog születni februárban. Azt tudom, hogy a születése után fél évig nem működtethetem az egyéni vállalkozást.
A kérdésem viszont az, hogy ha én most novembertől elmegyek táppénzre, akkor még állíthat ki a webáruház számlákat februárig?
Nem értem a keresőképtelenség és a táppénz közötti különbséget.
Fontos lenne, hogy a webáruház tudjon számlákat kiállítani a karácsonyi időszakban, de én már 7 hónapos terhes leszek novemberben, el szeretnék jönni a főállásomból táppénzre. Előre is köszönöm a választ!

0 pont pont pont

14 válasz

Igen, meg lehet tenni, hogy az egyéni vállalkozása tovább működjön táppénz alatt, két külön jogviszonyról beszélünk ez esetben.
Főállásban nem tudja a munkát végezni, ott kapja a táppénzt, de a vállalkozása működik, otthonról, akár ágyból fekve is, ha veszélyeztett kismama. Ráadásul ez esetben még mindig másodállású vállalkozónak fog minősülni, míg a táppénzt kapja.
Ha sima szja-s vállalkozó, és esetleg karácsony után úgy alakul, hogy leáll a forgalom, akkor ott is lehet táppénzre menni, és ott is fel lehet venni a táppénzt, persze csak akkor ha meg van rá a jogosultság.
KATA esetében a 25 ezer forinttal nem lesz biztosított, ezért ott táppénz sem jár.

Ha megszületett a baba, akkor fizetésnélküli szabadságon lesz a főállásból, ezért a fél év letelte után "főállású" vállalkozónak fog minősülni a GYED, GYES alatt. Ez a főállású megjegyzés csak a KATA területen érdekes, ha szja-s egyéni vállalkozó, akkor másként kell nézni a kötelezettségeket.

4 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm a választ!

0 pont pont pont

Üdvözlöm!


Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy főállású katásként , ami mellett van egy bejelentett mellékállásom, eljöhetek e úgy táppénzre, hogy csak a mellékállásból veszem ki magam?
Később eljöhetek e táppénzre az egyéni vállalkozásból is akár hosszabb időre?
Veszélyeztetett terhesként nem tervezek már sokat dolgozni…



Köszönettel,
Anita

0 pont pont pont

Kedves Kérdező! A táppénz számfejtésébe minden jogviszonyból származó bér beleszámít. A táppénz jogviszonyonyonként kell elbírálni. A főállású egyéni vállallkozó saját magának intézi a táppénzt, vagy a könyvelője, ha van meghatalmazás a TB. felé. Munkahelyen a kifizetőhely Tb ügyintézője.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

FONTOS MÉG HOGY MINDEGYIK JOGVISZONY TEKINTETÉBEN AMELYNÉL TÁPPÉNZ IGÉNYT NYÚJT BE KÜLÖN KÜLÖN TÁPPÉNZES PAPÍRRA LESZ SZÜKSÉGE VAGYIS HA EGYSZERRE 2 JOGVISZONYBAN LESZ TÁPPÉNZEN AZ ORVOSTÓL 2 DB KÜLÖNÁLLÓ TÁPPÉNZES PAPÍRT KELL KÉRNI.

0 pont pont pont

Akkor ha jól értem, elmehetek most csak a mellékállásból táppénzre, úgy hogy mellette dolgozok még egy kis ideig egyéni vállalkozóként.

Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat!


Üdvözlettel,
Anita

0 pont pont pont

Igen, amikor többes jogviszony van ön dönti el , hogy melyikben fog táppénzt igényelni.Tehát lehet csak egyik jogviszonyba táppénzen, majd később akár mind a kettőben.A lényeg a külön külön táppénzes papír.

0 pont pont pont

Rendben! Nagyon szépen köszönöm!

0 pont pont pont

Még kiegészíteném a válaszomat azzal, hogy ha mindkét jogviszonyban lesz táppénzen, bár 2 külön határozatot kap, az utalásnál egybe utalják a két összeget.

0 pont pont pont

Rendben. Köszönöm a segítségét! :)

0 pont pont pont

Szivesen

0 pont pont pont

Fél év letelte után pedig már főállású KATA-s ként már 50 000 Ft a havi adófizetési kötelezettség a mellékállású 25000Ft helyett?

0 pont pont pont

Igen ha ön főállású KATA vállalkozó havonta 50.,000 ft az adója

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
Van egy 40 órás főállásom egészségügyben illetve egyéni vállalkozóként is dolgozom egyéb intézetnél, ami havi kb.1 órás munkavégzéssel jár.
A kérdésem az lenne, ha a főállásomból táppénzre megyek várandósság miatt, egyéni vállalkozóként még állíthatok e ki számlát?
Köszönettel:
Andrea

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ