Adószámos magánszemély költségelszámolása

T. Cím!
Adószámos magánszemélyként szintén magánszemélyeknek tartok szabadidős (tánc) foglalkozásokat. Ha a tételes költségelszámolást választom, bevételem max. hány százalékát számolhatom el? (Terembérlet, továbbképzések költségei, technikai felszerelés vásárlása.)
Köszönöm előre is.

0 pont pont pont

8 válasz

Ez vállalkozás gyanús, nem biztos, hogy az adószámos magánszemély körbe belefér!

2 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna, biztos, hogy belefér, mivel a NAV-tól erre a tevékenységre (az ingatlankiadás mellett) kaptam adószámot. Így is adózom, már több éve, csak most szeretnék áttérni a 10 %-ról a tételes költségelszámolásra.

0 pont pont pont

1.) A NAV mindenre ad engedélyt. És majd a számonkéréskor mondja, ha nem tetszik neki valami. És a törvény nem ismerete, nem ment a felelősség alól :)
2.) Van főállása/biztosítottsága más jogviszonyban (alkalmazott) valahol?
3.) Egyébként bármikor áttérhet a 10%-osról a tételesre. Az éves bevallásban kell erről döntenie.
4.) Akár mínuszos is lehet az eredménye.

1 pont pont pont

Nyugdíjas vagyok.
Tehát - ha jól értem - a költségeim meg is haladhatják a bevételt (?).
Egyébként meg, ne haragudjon, de nem értem, miért kéne vállalkozónak lennem. Nem mindennapos, alkalmankénti tevékenység, sokan végzik ugyanígy, adószámos magánszemélyként.

0 pont pont pont

Az, hogy sokan végzik, nem biztos, hogy törvényes is! :)
És ahogy már írta egy kolléga, a NAV adóalany osztálya mindenre engedélyt ad, aztán lehet az ellenőr, aki követi a szabályokat meg felülvizsgálja, és azt mondja, hogy ez a vállalkozás!
Arról az eredeti kérdésben egy szó nem volt, hogy nyugdíjas!!!! Kérdés, hogy milyen nyugdíjas?
Elérte az öregségi nyugdíj korhatárt, és így nyugdíjas vagy a nők 40 évével ment el nyugdíjba? Mert csak e kettő tekintetben beszélhetünk nyugdíjasról. Illetve lehet, még máshogy is, de sokan a korengedményes nyugdíjast és a rokkant "nyugdíjast" is ide veszik, pedig ők nem azok!

0 pont pont pont

40 évvel mentem el, de időközben elértem a korhatárt is.

0 pont pont pont

Kedves Éva!
Tényleg vékony jégen táncolunk az adószámos magánszemély megítéléssel. Mivel Ön nyugdíjas, ezért akár egyéni vállalkozó is lehetne, mert nincs kötelezően fizetendő járulék, csak szja, míg adószámos magánszemélyként szochót is fizetni kell, mert magánszemélyeknek tart órát.
Az oktatás is lehet bizonyos esetekben adószámos magánszemély kategória. Az egyéni vállalkozásra és az adószámos magánszemélyre is igaz, hogy bármennyi lehet a költsége, akár több is, mint a bevétele. Ha sok a költsége, akkor érdemes egy könyvelőt megbízni, hogy szabályos legyen az elszámolás, pl. minimum nyereség miatt.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Köszönöm szépen!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ