Adószámos magánszemély, kérdések

Kedves Könyvelők, kedves Szakemberek!
Jelenleg részállásban költségvetési szervnél van bejelentett munkaviszonyom (TB-vel, mindennel), ami mellett szellemi szabadfoglalkozásúként időnként képzéseket, előadásokat tartok, tanulmányokat írok, de igen rendszertelenül és alkalmi jelleggel.
Adószámos magánszemély vagyok, így adok számlát.
1. Azzal odáig tisztában vagyok, hogy 0.9*bevétel alap után 15%-os szja előleget fizetek be az előző negyedévben (ha volt) kiállított számláim után, eddig mindig csináltam adóbevallást is ilyenkor, de most úgy látom, lehet, hogy mégsem kell. Ez lenne az egyik kérdésem, hogy kell-e?
2. A másik a 18,5%-os TB járulék fizetési kötelezettsége: a munkahelyemen fizetik utánam a TB-t, ennek ellenére egy-egy bevételem után, ami meghaladja a minimálbér havi értékének 30%-át, ha nem magánszemélynek adom ki a számlát, akkor annak is fizetni kell? (Ha tehát 100 ezer Ft-ot akarnék mindenféle kötelezettség után kapni, beleértve, ha rám terhelné a megrendelő a TB-t, akkor bruttó kb. 145.000 Ft-ról szóljon a számla, hogy biztosan a "pénzemnél" legyek?)
3. Van-e évi felső határa annak, hogy adószámos magánszemélyként mekkora értékben adhatok ki számlát?

Köszönöm szépen!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Panna!

Vegyük ketté a dolgokat, megpróbálom érthetően leírni a válaszomat. Első megoldandó kérdés, hogy magánszemélynek vagy kifizetőnek adja a számlát? Ahogy nézem Ön is ketté vette.

1. Magánszemélynek adott számla esetén Önnek szocho fizetési kötelezettsége is van, 15.5%, nem releváns, hogy a munkahelyén vonják Öntől a 18,5% járulékokat.

2. igen, ha kifizetőnek adja a számláját, és meghaladja a minimálbér 30%-ának a 30-ad részét a bevétele, 1 napra, akkor igen, mindent vonnia kell a kifizetőnek. De ez nem ennyire egyszerű, mert megbízásnál nem mindig egész hónapot veszünk, hanem kezdődik valamikor a megbízása, és a kifizetéskor kell megnézni a kifizetőnek, hogy biztosított lesz-e. Ha igen, akkor van amit az előbb írtam. Ha nem lesz biztosított, akkor a kifizetőnek az szja-t le kell vonnia a kifizetendő összegből, és neki az államnak, mint kifizetőnek meg kell fizetnie a 15.5% SZOCHOT.

3. Nincs felsőhatára, de azért egy idő után megkérdezhetik, hogy ezt pl. miért nem másodállású egyéni vállalkozóként csinálja, főleg ha rendszerességet látnak benne. A rendszeres gazdasági tevékenység fogalma sehol nincs sajnos leírva, tehát érdekes lehet ez a rész.


2 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna! Nagyon köszönöm! Jellemzően nem időszakra szerződöm, hanem egy napra (pl előadás tartása), és nem magánszeméllyel, hanem céggel vagy közintézménnyel. Ekkor tehát 15% SZJA, 18,5% TB és akkor 15,5% SZOCHO-val számoljak mint ami a nettó összegre "rájön" (akár én rendezem a végén, akár a cég). Köszönöm!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ