Magánszemély vagyok, adószámot szeretnék kiváltani. Így lehet?

Jó napot kívánok!
Rózsaboxot, koszorút, asztali díszeket árulnék piacokon csakis alkalomszerűen. Ezeket a tevékenységi köröket venném fel: 011903,011904, 0116302. Sajnos nincs róla pontos információ, /nem minden tevékenység végezhető ilyen módon/hogy jelenleg ezekre érvényes-e? Jól értelmeztem, hogy ehhez a tevékenységhez nem kell engedély és szakképzettség sem? Illetve az lenne a kérdésem még, hogy nyugtát is lehet kiállítani, vagy csak kp-es számlát? Bőven nem fogom elérni a havi 20 ezret sem, levonnám a költségeket, akkor a 15%-ot kell csak számolnom, ugye? Válaszaikat előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Szekeres Ildikó

0 pont pont pont

8 válasz

Kedves Ildikó!

Általánosságban írom, de lehet érdemes lenne átbeszélni szakértővel, mi éri meg Önnek.
Az ÖVTJ illetve TEÁOR kódokban a Magyar Kereskedelmi Kamara tud segíteni idén július 1-től.
Adószámos magánszemélyként adószámot a NAV-tól tud igényelni, és ott nyilatkozni kell, hogy nem lesz rendszeres gazdasági tevékenység (a határon mozog ennek a megítélése, ezért írom, hogy erről kéne értekezni).
Nyugta adási kötelezttség van, számlát akkor kell adni, ha a vásárló kér, tehát mindkét tömbnek kéznél kell lennie.
A havvi 20 ezer megemlítése nem tudom miért történt, de nem is érdekes, mert ugye a jövedelem után kell adózni és SZOCIÁLIS ADÓ HOZZÁJÁRULÁST (SZOCHO) fizetni, ami idén 15,5%. Ezt el szokták felejteni még a könyvelők is sokszor.
Nem egyszerű a kérdés, ezért is írtam az elején, hogy ez nem annyira fekete-fehér állapot.

2 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna!
Nagyon köszönöm a gyors válaszát. Én úgy olvastam, hogy a SZOCHÓ-t csak akkor kell fizetni, ha minimálbér 30%-át elérem. Meg persze onnantól minden mást is. Én saját magamnak fizetem a TB-t, munkahelyem nincs, regisztrált munkanélküli vagyok csak, minden juttatás nélkül.Ön mit tanácsol, menjek be és kérdezzem meg a Kormányablakba?

0 pont pont pont

A minimálbér 30%-a nem az adószámos magánszemélyes módnál van, hanem a megbízási jogviszonyban teljesített munkánál, tehát a SZOCHO-t sajnos saját maga után fizetni kell. A SZOCHO-t akkor nem kéne fizetnie, ha egy kifizetőnek, tehát egyéni vállalkozónak, vagy gazdasági társaságnak teljesítene, mert akkor az ő kötelessége bevallani, és fizetni az úgy nevezett 08-as járulék bevallás nyomtatványon.

A kormányablakban adózással kapcsolatban nem biztos, hogy érdemes érdeklődni, mert sajnos jöttek már onnan ügyfelek, és csupa jóindulattal félre tájékoztatást kaptak, vagy félreértették amit ott mondtak.

Az egészségügyi szolg. járulékot fizetni kell akkor is, ha adószámos magánszemélyként, ha nincs más jogviszonya, mert ezzel nem keletkezik biztosítási jogviszonya.

2 pont pont pont

Nekem olyan biztosan nem lesz, /megbízási jogviszony/ így ha jól értem, akkor az SZJA-15%-t, és a SZOCHO-t-15%-t kell mindig fizetnem, a jövedelmem után.Viszont :--Nem kell az adóelőleget megfizetni, ha a megállapított adóelőleg az adott negyedévben nem haladja meg a 10 ezer forintot. Akkor az összes többit sem kell fizetni? Volt KFT-m, gondoltam nem lenne olyan bonyolult, jól kiismerem magam az adóbevallásban, határidőkben, és havi max 1 db számlám lenne. Ezért nem kerestem még könyvelőt, de most már kezdem elveszíteni a fonalat:)

0 pont pont pont

Igen, jól érti! :) (SZOCHO 15.5%) ;)
Jövedelem=bevétel-költség

2 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Akkor a NAV-tól kérek online adószámot, nem megyek a Kormányhivatalba:) Még utoljára pár kérdést engedjen meg:) :
-Gondolom a tev.köröket is ott tudom megadni.
-És akkor ha a 10 ezret nem érem el egy negyedév alatt, akkor tényleg semmit sem kell fizetni?/ Már ha hónapokig nem árulok semmit/,
-Ha mondjuk nyugtám van 100000.-ért, költségszámlám 50000.-ért, akkor a jövedelmem:50000.-. Ez után kell kifizetnem akkor a 15+15.5%-ot, ha jól értelmeztem.
-Hívjam-e fel a NAV-ot, hogy lehet-e ezzel a tev.körrel indulni, vagy úgyis figyelmeztetnek hamar?:)
Válaszait nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

Teljesen jól összefoglalta a válaszokat! :)
A NAV nem tud erre válaszolni, a Kamaránál van az a lista, hogy mihez kell végzettség, illetve mit lehet adószámosként végezni.
- igen, a tevékenységi köröket az adatlapon kell megjelölni, ha van ügyfélkapus regisztrációja, akkor interneten is leadhatja.
- igen, jól értette a jövedelem részt
- mivel nem biztosítási jogviszony, ezért nem kell fizetni semmit.
Zárójelben azért megjegyzem, hogy az adószámos magánszemély módot nem erre találták ki, de vannak egyes nav igazgatóságok, ahol egy büntetőjogi felelősség aláírásával elfogadják.

2 pont pont pont

Én pontosan ezért fizetem magamnak a TB-t is:) Nagyon-nagyon köszönöm a válaszait! Jó egészséget és szép napot kívánok!

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ