Bt. végelszámolás

Bt.-be a kültag az alapításkor bevitt egy 2 millió Ft értékű személygépkocsit. Azóta több ízben az autó cseréjére került sor, az utolsó is már 6 éves, amortizálódott számvitelileg. Kérdés, hogy végelszámolásnál ezt a személygépkocsit hogyan lehet kivenni?
Vagyonfelosztásnál kivétként, milyen áron? (Papíron 0 Ft, piaci értéke 1,5 millió Ft.)

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Endre,

A végelszámolás végén az eszközöket és kötelezettségeket piaci értéken kell értékelni. Tehát célszerű egy független értékbecslővel az eszközöket felméretni és a záró dokumentumban azt szerepeltetni, mint a cég felosztandó vagyona.

Üdvözlettel,
Tari Péter János

2 pont pont pont

Kedves Kérdező, vagy kiszámlázni a piaci értéken a magánszemélynek. A végelszámolás megkezdése előtt, vagy közben. Lényeg, hogy a végelszámoló záró mérlegében semmilyen eszköz ne legyen.

1 pont pont pont

Tisztelt Hölgyem!
Köszönöm megtisztelő válaszát.
A kültag a Bt alapításkor a saját tulajdonú személyautóját vitte be apportként. Ha most piaci értéken kell megvenni akkor ez Bt bevételeit növeli. A vagyonfelosztásnál a kültag a bevitt törzstőke mértékéig szja mentesen veheti ki a részét. Természetesen ha ezt a Bt vagyoni helyzete ezt lehetővé teszi.
Jól értelmezem?
Tisztelettel és köszönettel.

0 pont pont pont

Igen.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ