Adóbevallás szükséges-e kis értékű ingatlan eladása után?

Tavaly eladott, 2006-ban örökölt, egynegyed rész ingatlan eladása (175000.-Ft) után kell-e adóbevallást tennem?

1 pont pont pont

3 válasz

Csak akkor kell a bevallásban szerepeltetni az ingatlan értékesítésből származó bevételt ha az eladásból jövedelem keletkezik. Ebben az esetben a jövedelem : a bevételből le kell vonni a szerzési értéket ( az örökösödési illeték alapja ) le vonható még az értéknövelő beruházás. A kérdésből nem derül ki, hogy lakó ingatlanról van-e szó, ha igen, akkor az örökléstől számított 5 év után már nem kell adózni utána. Ha más ingatlanról van szó akkor 15 év után adómentes az értékesítés.

0 pont pont pont

A választ én is elfogadom.

0 pont pont pont

Amennyiben lakóingatlanról van szó, akkor 5 éven túli értékesítés esetén nem kel bevallani az értékesítést. Ha nem lakóingatlan, akkor 15 éven belüli értékesítés esetén akkor is fel kell tüntetni a bevallásban, ha abból jövedelem nem keletkezik. A bevétellel szemben költségként elszámolható a szerzéskori érték, ügyvédi-, közjegyzői díj, az értékesítéssel kapcsolatban felmerült, számlával igazolt hirdetési, közvetítési díj, valamint a szintén számlákkal igazolt értéknövelő beruházás összege.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ