KATA-sként van arra lehetőség, hogy nagykereskedésben vásárolt árut kiszámlázzak?

Üdv!

Alapvetően informatikai és biztonságtechnikai eszközök üzembe helyezésével, karbantartásával foglalkozom. Előfordul, hogy szükség lenne valamire a munkámhoz (pl. egy licenc vásárlása vagy egy plusz kamera). Ezt jelenleg úgy szoktam, hogy a megrendelő vásárolja meg, magánszemélyként én pedig csak a beüzemelést végzem. Persze ez sokszor kellemetlen, hogy a vevőnek kell ilyeneket intézni... Azért így teszek, mert a könyvelőm azt mondta, KATA-sként nem végezhetek, csak szolgáltatást. Az világos, hogy ÁFA-t nem igényelhetek vissza, de a számlámon sem tüntethetem föl mint "alapanyag" vagy hasonló?
Azt tudom, hogy így nyilván a KATA keretem fogja növelni, de ez olyan ritkán fordul elő, hogy nem jelentős a plusz.

A másik kérdésem, hogy ha így feltüntetem a számlán pl. hogy "beüzemeléshez szükséges licensz" akkor mindenképp fel kell vennem a kiskereskedelmet is a tevékenységeim közé?

Illetve, ha nagykerben vásárolok, nincs semmi plusz teendőm adózás szempontjából? Van nagyon sok olyan termék, amit csak innen tudok megvenni, mert kiskereskedésben egyszerűen nem árulják (jellemzően sok licenc is ilyen).

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves kérdező!

Kata-sként nyugodtan végezheti ezt a tevékenységet. és a Kata jogviszonytól független az Áfa-alanyiság is! nyugodtan lehet attól Áfa-s is.

1 pont pont pont

Köszönöm a választ!

Ha jo ertem, ha nem akarok ÁFA alanyisagot, akkor is a fontebb leirt modon (kiszamlazva az alanyi adomentes, KATA-szamlan a munkadijjal egyyutt) is megtehetem ezt, igaz? A kiskereskedelmi tevekenyeget sem szukseges ilyen esetben akkor kivaltanom?

Illetve akkor a nagykerben sincs semmi mas teendom igaz?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ