Jegyzett tőke emelés

Üdvözletem,
egy kis segítséget szeretnék kérni, kicsit tanácstalan vagyok. Az egyik cégünknél 2019-ben viszonylag nagyobb beruházások voltak és a beszámoló szerint a jegyzett tőke felére csökkent.
Szeretnénk pótbefizetéssel rendezni, de itt megakadtunk.
A könyvelő szerint ezt ügyvéd intézi.
Az ügyvéd szerint a törzstőke változását intézi ő, a jegyzett tőkét pótbefizetéssel a könyvelő intézi.
Kinek higgyek? :)

Köszönöm a segítséget!

0 pont pont pont

5 válasz

A pótbefizetés egy könyvelési tétel lesz a lekötött tartalékba a könyvelő dolga,de van kis kavarodás nem a saját tőke csökkent a törzstőke=jegyzett tőke alá felére és nem a jegyzett tőke csökkent a felére ??

2 pont pont pont

Azért a pótbefizetéssel óvatosan bánnék, hisz nem automatikusan rendelkezésre álló eszköz.

Amennyiben a társasági szerződés lehetőséget nyújt rá, alkalmas lehet a tőkevesztési probléma kezelésére. Nem a könyvelő "intézi", hanem a taggyűlés határozatban rendelkezik róla, a tagok pedig teljesítik a befizetést.

2 pont pont pont

Fenntartva az előttem szólók igazságát, a jegyzett tőke változást a közgyűlési határozat alapján, az ügyvéd intézi, a saját tőke változást, szintén a kapott bizonylatok, jegyzőkönyvek alapján, a könyvelő.

1 pont pont pont

Kedves kérdező!

Sajnos van egy pár ellentmondás a kérdésben. Mint ahogy azt már előttem is leírták, valószínűleg a kérdés a saját tőke és a jegyzett tőke viszonyára utal. Először is érdemes tisztázni azt, hogy a probléma elsősorban számviteli jellegű, vagyis a számviteli törvényben meghatározottakat kell figyelembe venni. Meg kell vizsgálni, hogy a beruházás okán hogyan lehetséges ilyen mértékű veszteséget generálni annak tudatában, hogy alap esetben a beruházások értékéből a számviteli törvényben meghatározott mértékének időarányos része számolható el. Ide tartoznak továbbá a kis értékű tárgyi eszközök is. Vagyis vagy eleve nagyon alacsony volt a saját tőke mértéke - aminek következtében csak külső forrás bevonása mellett kivitelezhető a beruházás -, vagy nem beruházásról van szó. Úgy gondolom, hogy először ezt érdemes tisztázni. A saját tőke és a jegyzett tőke aránya a jegyzett tőke leszállításával, vagy egyéb, a saját tőkébe tartozó elem emelésével lehetséges. Ennek egyik megoldása lehet a pótbefizetés, ami a lekötött tartalékba kerül. Ezen felül van lehetőség a tőketartalékba történő befizetésre is. A befizetés lehetséges okait a számviteli törvény tartalmazza. A saját tőkében történő változást, minden esetben a tagok döntik el, melynek végeredményét határozat formájába fektetik le. A határozat meghozatalában segíthet akár ügyvéd, vagy akár egy mérlegképes könyvelő is, de valós munkájuk csak a határozat meghozatala után van. Ha nem érzi elfogadhatónak a könyvelője tanácsát, kérje ki másik mérlegképes könyvelő, vagy egy könyvvizsgáló véleményét.

1 pont pont pont

Mint előttem irták a kollégák, a jegyzett tőke emelését a taggyűlési határozat alapján az ügyvéd intézi a cégbíróságnál. Ha pótbefizetés lehetőségéről rendelkeztek a társasági szerződésben, akkor szintén a taggyűlés hoz határozatot, és a könyvelő könyveli le, ehhez nem kell ügyvéd. Gondolom a saját tőke a jegyzett tőke felére esett, ezért kellene pótbefizetéssel rendezni a jegyzett tőkét, de ezt csak abban az esetben tudja a cég megcsinálni, ha az alapítói okiratban azaz társasági szerződésben rendelkeztek a pótbefizetésről. Amennyiben nincs ilyen kitétel, úgy csak a j.tőke emelés lehetséges ügyvéden keresztül.
Feltételezem az eredménytartalékban és a lekötött tartalékban nincs pénz elég rá.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ