Ausztriai GYES mellett itthoni vállalkozás indítása

Külföldön részmunkaidős főállásom volt (heti 32óra), jelenleg Gyesen vagyok 2017. március végéig. Ingázóként dolgoztam Ausztriában, a férjem is, így a biztosítási elv alapján magyarországi Gyedre/Gyesre és családi pótlékra nem vagyunk jogosultak, kizárólag az osztrák ellátásra. A Gyes ideje alatt szeretnék itthon kisebb vállalkozást (KATA) indítani, viszont nem tudom, hogy ez mennyiben bonyolítaná meg a Gyes és családi pótlék folyósítását Ausztriából. Ez esetben már itthon is kellene igényelnem és csak a különbözetet kérném Ausztriából? Ahogy lejár a Gyes időszaka és heti 20-25 órában visszamennék Ausztriába dolgozni, viszont emellett itthon fizetném a vállalkozásom költségeit, befolyásolná ez valamiben a családi pótlék kizárólag Ausztriából történő folyosítását? Köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

1 válasz

Indíthat itthon vállalkozást. Feltételezem, hogy itthon viszont főállású egyéni vállalkozónak számítana, mert az osztrák gyest itt nem vehetik figyelembe. Kettős adózást kizáró egyezmény van a két ország között. Mindkét jövedelemmel ott kell elszámolnia, ahol az keletkezik. A KATA mértéke főállásúként minimum 50 000 Ft havonta, s fizetnie kell iparűzési adót is. Másrészt kérdés az, hogy az osztrák adó- és társadalombiztosítási jogszabályok lehetővé teszik-e gyes mellett a vállalkozói jogviszonyt, bárhol is legyen az.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ