KATA helyett

Szép napot mindenkinek!

Nyugdíjasként jelenleg KATA-s vállalkozásom van, az lenne a kérdésem, hogy ha 2021 januártól átalány adózást választanék, mik azok az adónemek, amiket nyugdíjas vállalkozóként nem kell megfizetnem vagy esetleg kevesebbet? A vállalkozásom éves bevétele túl fogja lépni a 3 millió Ft-ot egy cég felé. Amit nem értek, hogy pénzügyi közvetítőként dolgozom, és a törvény szerint csak egy alkuszcégen keresztül végezhetem a tevékenységemet, hiába dolgozom 10 banknak, így csak ide tudok számlát kiállítani, vagyis a törvény erre kötelez. A bújtatott alkalmazáshoz így távolról sincs semmi közöm.
Köszönöm a válaszokat.
Mocselini József

0 pont pont pont

2 válasz

A nyugdíjas vállalkozó - Az új Tbj. a kiegészítő tevékenységet folytatónak minősülő egyéni- és társas vállalkozókra is kedvező szabályokat vezet be.

Kiegészítő tevékenységet folytatónak kell tekinteni azt az egyéni- és társas vállalkozót, aki:

saját jogú nyugdíjas, továbbá a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

2020. július 1-jétől a nyugdíjas vállalkozók nem fizetnek járulékot, és a társas vállalkozásnak sem kell a nyugdíjas társas vállalkozó után az egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni.

Szociális hozzájárulási adó - Az új Tbj-vel bevezetett szabályokkal összhangban a nyugdíjas munkavégzésből származó jövedelme után a kifizetőnek sem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

A lényeg, hogy semmilyen teher nincs a nyugger vállalkozón. Nyugodtan ki lehet jelentkezni a KATA-ból , akár azonnal is.

Üdv TT

2 pont pont pont

Bocsika az szja kimaradt a válaszomból. :) Az 15 %. Ma. Tehát a "mai kilépés a KATA alól", egy kis számolást igényel, hogy melyik a jobb : a 25eFt-os KATA, vagy a 15%-os szja.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ