Szja átalányadózás + családi adókedvezmény

Kedves szakértők!

Egyéni vállalkozóként, főállásban szeretnék online fordítási, asszisztensi tevékenységet végezni, elsősorban külföldi ügyfeleknek.

Átalányadózás esetén fizetendő 15% szja, 15,5% Szocho és 18% TB járulék. Két gyermekem után jogosult lennék a családi adókedvezményre, ami tudomásom szerint mindezek terhére igyénybe vehető.

A kérdésem az lenne, hogy egy 200-250 ezer forintos havi bevételt feltételezve, ez kedvezőbb megoldás lehetne a KATA-nál?

Előre is köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

8 válasz

Kedves kérdező!

A KATA-nál szerintem kedvezőbb, mivel nem éri el a főállású Kata-s adózó havi fizetendő összegét.

:)

1 pont pont pont

Köszönöm a választ.

Akkor átalányadózás esetén ez úgy nézne ki a gyakorlatban, hogy minden hónapban bevallom, de tényleges fizetés nincs (vagy jóval kevesebb a KATA 50000 ft-hoz képest?)

0 pont pont pont

Igen, minden hónapban beadja a 2058-as bevallást, feltünteti benne a szükséges adókat valamint az érvényesíthető családi kedvezményt, és a kedvezménnyel csökkentett összegeket fizeti meg.

Egyébként a családi kedvezmény (illetve különbözete) adóévet követően az éves SZJA bevallásban is érvényesíthető.

2 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat.

A kérdés kiírása előtt próbáltam tájékozódni, de akiket eddig kérdeztem, a KATA-t ajánlották. Azt mondták, olyan nincs, hogy 0 Ft a havi fizetendő.

Nehéz jó szakembert találni, laikusként elég zűrzavaros az egész. :)

0 pont pont pont

Inkább havonta érvényesíteném az adókedvezményt, hogy az indulás első hónapjaiban lehetőség szerint minél kevesebb legyen a havi kiadás.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Egyéni vállalkozóként a havi kivét után is szochót fog fizetni és, ha osztalék fizetés mellett döntene azt is szocho fogja terhelni,továbbá osztalék adó, havi 50000 Ft Katával szerintem több jövedelme marad. Üdvözlettel

1 pont pont pont

Kedves Kérdező! Úgy látom sok kolléga adott felvilágositást, de mivel nem ért a könyveléséhez javaslom egy könyvelő felkeresését, mert felelősséget csak a szerződött könyvelő fog vállalni. És nem mindegy, hogy mennyi adót fizet. Adókedvezmény a levont szja-ból lehet csak figyelembe venni. Ezért a KATA-t nem javaslom, ha érvényesíteni akarja az adókedvezményt.

1 pont pont pont

Kedves Mariann!
A szochot mindenképpen be kell fizetni, mert abból nem vonható le a családi kedvezmény, ez min. 32.643 Ft/hó. Ha a családi kedvezményt a gyermekek édesapja is igénybe tudja venni, akkor a kata kedvezőbb Önnek. Mivel szakképzettséget igényel a tevékenysége, a minimum bevétel, ami után fizetnie kell nem kata-sként az 210.600 Ft/hó. Ha átalányadózó, akkor 40% költséget elszámolhat számlák nélkül. Vagyis 351.000 Ft bevételnél jön ki jövedelemnek a 210.600 Ft.
Ami miatt érdemes lenne könyvelőt megbízni, az a rendszeres havi járulékbevallás elkészítése (átalányadózóként nem elég megfizetni az adót, de be is kell vallani), valamint mert külföldre fog számlázni, így minden hónapban áfa bevallást is kell beadni, hiába alanyi adómentes. Ha EU-s tagállamba számláz, akkor meg A60-ast be kell adni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont
  • +1  Nagyon köszönöm a részletes választ!
    2020.08.10. Mariann

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ