ÁFA-s számla, lakbér

Albérletet szeretnék kivenni, lakhatási támogatást mindenképp meg akarok igényelni, amihez szükséges ÁFA-s, egyszerűsített számla a bérbeadótól. A bérbeadó KATA-s egyéni vállakozó, eddig még nem adott a bérleti díjról ilyen számlát, csak bizonylatot. A kérdésem, hogy tud-e ilyen számlát nyújtani nekem, és ha igen, ez neki mivel jár (adózás, költség stb.) ?

Válaszát előre is köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Kérdező!

2012. évi CXLVII törvény (továbbiakban:Katv.) 4. § (4) bekezdése szerint nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amely az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke, illetve a TEÁOR 2008 szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerzett.

Ugyanezen törény 5.§ (1) bekezdésének l) pontja szerint a bevétel megszerzését megelőző nappal pedig megszűnik az adóalanyisága a kisadózó vállalkozásnak a Katv. 4. § (4) bekezdése szerinti tevékenységből származó bevétel megszerzése esetén.

Tehát KATA-s egyéni vállalkozóként nem végezhető ingatan bérbeadás. A 20T101E változásbejelentő A01 5. rovatában kell bejelenteni a bérbeadási tevékenységet, mint nem bejegyzett egyéni vállalkozóként végzett tevékenységet. A vevő kérésére számla is készíthető az igy elért bevételekről, az ev azonosító és a kisadózó megjelölés feltüntetése nélkül. Az adószám feltüntetése viszont kötelező rajta.

A számlázott bevétel a magánszemély önálló tevékenységből származó bevétele lesz, a rá alkalmazható jövedelemmegállapítási módok közti választással, negyedéves adóelőleg fizetéssel, és éves SZJA bevallással.

Figyelni kell arra, hogy ezek a számlák nem szerepelhetnek a KATA-s ev bevételi nyilvántartásában, ám az éves 12M Ft-os alanyi mentes keretet töltik.

3 pont pont pont

Kedves Kérdező!
A Bérbeadó,mint adószámos magánszemély tudja Önnek kiadni a lakást, így tud számlát adni a bérleti díjról.
A bérleti díj után nem áfát fizet,hanem SZJA törvény szerint adózik: Bevétel X 0,9 X 0,15 lesz a fizetendő adó összege, amit SZJA előlegként fizet be havonta.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ