Magánszemély által adott bérletidíj számlán az szja-t és a rezsit hogyan kell feltüntetni ?

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni. Adómentes magánszemély bérbe ad egy üzlethelyiséget a házából leválasztva havi 100 ezer forintért. A bérlő egy bt., (kifizető) köteles a bérbeadó bérleti díjára eső szja-át havonta átutalni a NAV-nak. A bérleti díj 100 000 Ft, a személyi jövedelemadó - 13 500 Ft, ennek összegével már eleve kevesebbet fizet a bérlő. Illetve a bérelt helyiségben lévő mérőórák alapján a havi rezsi + 7 500 Ft. Kérdésem az, hogy ha a bérbeadó átutalásos számlát állít ki, átutalással történik a kiegyenlítés, milyen tartalmat kell a számlára írni? Le kell mínuszolni az szja összegét és a rezsit pedig hozzáadni? Hogy lenne szabályos?
Előre is köszönöm a segítséget.

0 pont pont pont

5 válasz

A teljes összeg szerepeljen a számlán és a rezsi is mivel ez bevétel de majd elszámolható költségnek.

1 pont pont pont

És nyilatkoztatni kell a kifizetőt (bérbe vevőt,) ,hogy az Ön részére a kifizetett összeget a 08'as bevalláson bevallja és megfizeti az szja-t. (elvileg kötelező neki bevallani és Ön nyilatkoztatni a költség elszámolással kapcsolatban) Amennyiben nem vonja le az szja-t, úgy Önnek kell befizetni az szja bevallásban és megfizetni az adót (bevétel-költség ,vagy 10%-os költséghányaddal évvégi szja-nál csak az egyik érvényesithető, )
Kifizető felé kiállított számlát be kell küldeni a NAV felé 07.01-hótól és a "számla" nyomtatványon be jelenteni, milyen számlázó programot használ. Javaslom keressen fel egy szakembert, mert sokba kerül a büntetés.

1 pont pont pont

Fel kell tüntetni az összes összeget a számlát (azon túl, hogy egyébként tényleg a nyilatkozatokat ne felejtsék el kitölteni)

1 pont pont pont

A rezsi elszámolása 2019 január 1-től módosult és az a lényege, hogy ha valaki az ingatlant úgy adja bérbe, hogy a rezsiórák a saját nevén maradnak és a tényleges fogyasztást a bérlőtől beszedi akkor a bérleti díjra alkalmazhatja a 90%-os jövedelemhányad módszerét. Ebben az esetben a rezsiivel sem a költségek sem a bevételek között nem kell számolni. Csak akkor lehet ezt megvalósítani ha a bérbeadó nevére szól a rezsiszámla és áthárítja a bérlőre. Közös költségre ez a módszer nem alkalmazható. Ha egyébként lehetőségünk van a költségelszámolási módszerek közül választani, tehát más önálló tevékenység költségelszámolási rendszerével is összhangban kell lennie.

Kornsee Gabriella

1 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ