E.V. mellékállás - Fő állású munkáltató bejelentése

Tisztelt Könyvelők!

Olyan kérdéssel, fordulnék Önökhöz, hogy indítottam egy egyéni vállalkozást egy könyvelő segítségével. Gyakorlatilag online munkákkal foglalkozok, Virtuális asszisztent, kisebb-nagyobb adminisztráció meg a késöbbiekben esetleg weboldalszerkesztés.
Jelenleg van főállásom ami mellet működik ez az E.V. viszont a kérdésem az, hogy ezt be kell-e jelenteni a fő munkáltatóm felé?

A könyvelőmmel anno átnéztük a munkaszerződést és abban nincs semmi kitétel arra vontakozóan, hogy be-kell jelenteni vagy hogy nem végezhetek ilyen tevékenységet. Semmi nincs megemlítve ezzel kapcsolatban. Ő is azt mondta, nem feltétlenül kell bejelenteni ezt ebben az esetben.

Nincs titkolni valóm a munkáltató felé csak én azért nem jelentettem be külön mivel 4 hónapja vagyok a cégnél, a próbaidőm már lejárt, és ugyan rendes a főnököm meg nem valami "diktatúra" van ott, csak nem szeretném ha emiatt ott valamilyen vezető rossz szájízzel nézne rám vagy úgy gondlja, hogy én nem is akarom ezt csinálni. Pedig azért még fontos nekem ez a munkahely.

Egy nyomdánál dolgozok, mint minőségellenőr egyébként.

0 pont pont pont

3 válasz

Ha a munkaszerződésben nincs ezzel kapcsolatban kitétel, nem befolyásolja se időben, se minőségben a munkájának az elvégzését, illetve a főállásával nem áll érdekellentétben az egyéni vállalkozása, akkor nincs miért tájékoztatni a munkáltatót. Bejelentési kötelezettsége nincs.

2 pont pont pont

Csatlakozom fenti kolléga válaszához, csak megemlítem még, hogy évvégén önadózókénti nyilatkozatot töltsön ki, mert mint egyéni vállalkozó kell beadnia a vállalkozásból származó jövedelmet és ugyan azon az szja bevalláson kell a munkáltatótól kapott M30 nyomtatvány adatai is betölteni.
Ha nem ugyanazt a munkát végzi mint a főállásban, akkor nincs miért aggódni a munkáltató nem tilthatja meg, hogy vállalkozzon ha a szerződésében nincs benne. Remélhetőleg nem számláz be a munkáltatónak.
Ha kata-s akkor is kell szja bevallást készíteni, csak akkor a 20KATA és az 20SZJA nyomtatványokat kell kitölteni, de ezt már a könyvelője is biztosan tudja. Bizzon a szakemberben, hisz csak ő látja az Ön vállalkozával kapcsolatos dolgokat és teendőket.

1 pont pont pont

Velemenyem, szerint jobb nem kozolni a munkaltatoval. Plane, ha erre nincs is kotelezettsege. Bar, erdemes szamolni azzal, hogy elobb utobb megfogjak tudni es azt nem biztos fogjak ertekelni. A mellekjovedelemre valo adozast kulon is belehet nyujtani igy nem fog kiderulni addig amig nem probal a munkaltato valamifele kedvezmenyt igenybe venni a munkavallalo utan. Ekkor valoszinuleg rajon majd a kulon jovedelemre esetleg. De Meg ez sem biztos.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ