Adószámos magánszemély főállás mellett

Olvastam már többféle véleményt és összefoglalást, de nem egyértelmű számomra: Ha oktatást, tanítást végzek főállásom mellett, akkor csak adószámot kellene kiváltanom és az aktuális bevételem után megfizetni az SZJA-t (előleget fizetve negyedévenként, vagy havonta kellene fizetnem) és lennének-e egyéb költségeim is (TB un. szociális hozzájárulás stb.) ? Érdemes-e egyáltalán az adószámos magánszemély kategóriában gondolkodnom?

KATA-t sem érzem igazán célszerűnek, mert vagy bejön az oktatási tevékenység és rendszeres lesz a jövedelmem ebből , vagy csak alkalmi, nem tervezhető bevételeim keletkeznek majd. Esetleg minden egyes bevételt tételesen elszámolva lenne érdemes a KATA-t választanom?

Talán az még lényeges információ, hogy jelenleg arra gondolok, hogy magánszemélyeket oktatnék, intézmény, vállalkozás még nem jött számításba.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kérdező!

Főállásban végezné ezt a tevékenységet? ha igen, akkor a Kata azért is jó,mivel igy a havi 50e Ft-os összeggel biztosítva lenne és SZJA-t sem kell fizetnie. De csak akkor érdemes, ha a bevétele ennél több lesz!

0 pont pont pont

Nem, ahogy írtam van főállásom. Az oktatási tevékenység kiegészítő, melléktermékenység lenne - legalábbis egyelőre.

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!
Mivel magánszemélyeknek végzi ezt a tevékenységet a bevétel 90%-ából nem csak 15 % szja-t kell fizetnie, hanem 17,5 % (júliustól 15,5 %) szochot is. Én oktatásra mindenképpen ajánlom az adószámos magánszemély formát. Ez még akkor is működhet, ha valakinek nincs főállása, csak akkor egészségbiztosítási járulékot kell fizessen maga után, hogy legyen TB-je. Sokan, akik ingatlan bérbeadásból busás jövedelemre tesznek szert, inkább ezt választják, és nem fizetnek zsíros összegeket az államnak, hanem félretesznek maguknak öreg korukra, a TB-jük meg megvan 7.710 Ft-ból.
Üdvözlettel: Filusné Eti

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!

Az adószámos magánszemélyként az Ön esetében szerzett jövedelmet szja. és szoc.ho. is terheli. Mindenképpen át kell gondolni, hogy mit szeretne. Annak tükrében, amit írt én nem javasolnám a KATA-t. Az előbbiekben leírtak alapján véleményem szerint a főállásától függően az adószámos magánszemély jó választásnak tűnhet. Alternatívaként én a mellékállású egyéni vállalkozást, egyéni céget, valamint az alapítási költségeket figyelembe véve még a Bt-t venném számításba. Természetesen ezek a lehetőségek addig igazak, amíg van főállása. Úgy gondolom, hogy a részletek pontosítása érdekében, valamint melyik vállalkozásformának milyen előnyei, vagy hátrányai vannak, érdemes lenne egy adótanácsadóval konzultálni. Nekik többek között ez a feladatuk.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ