Adószámos magánszemély vs. egyéni vállalkozó

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretnék oktatási tevékenységet végezni (rajz), azonban mivel ez egy most induló tevékenység, nem tudom milyen vállalkozási formát válasszak. Kezdhetem adószámos magánszemélyként és ha látom hogy lesz belőle megfelelő bevételem átválthatok egyéni vállalkozásba? Nyilván ez utóbbi lesz a végleges megoldás, de jó lenne látni hogy megéri-e a költségvonzat miatt (terembérlet, eszközök, alapanyagok...). Eleinte havi 1-2 alkalommal tartanék tanfolyamot. Mit tartanának a legjobb megoldásnak?
Elvesztem az interneten található információ rengetegben.

Köszönettel,
Fekete Judit

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Judit!

Adószámos magánszemélyként a következő tevékenységeket végezheti üzletszerűen:
1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 3.§ 17. pontja:
“nem minősül egyéni vállalkozónak az a magánszemély, aki
aa) az ingatlan-bérbeadási,
ab) a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységéből származó bevételére az önálló tevékenységből származó jövedelemre, vagy a tételes átalányadózásra vonatkozó rendelkezések alkalmazását választja, kizárólag a választott rendelkezések szerinti adózási mód alapjául szolgáló bevételei tekintetében;”

Szerintem érdemes KATA-s egyéni vállalkozóként elindulni, ha gondolja, szívesen segítek ebben, az adatlapomon megtalálja az elérhetőségemet.

Üdvözlettel: Kovácsné Barabás Anna e. v.

2 pont pont pont

Egyéni vallakozóként mint fent kolléganő is leirta, ha nem megy akkor megszűnteti, aminek nincs költsége, a kata adózás a leolcsóbb ha csak szellemi tevékenységről beszélünk,de ha van sok költség,mert a festéshez az is kell, akkor lehetséges, hogy
Szja-s-ként olcsóbb lenne főként, ha van főfoglalkozású munkaviszonya.
Első lépesként a kormány ablaknál egy ügyfelkaput kell nyitni. Ezután érdemes felkeresni egy könyvelőt, hogy át tudják beszélni Önnek mi a legmegfelelőbb.
Amennyiben szeretné ezt megbeszélni, megtalál a honlapon.

2 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat! Valóban van elég sok költsége ennek a tevékenységnek és van főfoglalkozású munkaviszonyom is. Amit még belevennék a tevékenységembe, az a saját rajzok, festmények értékesítése amennyiben valakinek igénye van rá.

Viszont lenne még egy kérdésem...
Olvastam, hogy az egyéni vállalkozás székhelyeként az állandó lakcímet kell bejelenteni, de ezt sajnos tudomásom szerint nem tudom megtenni. CSOK-ot vettünk fel, és mivel csak most indul majd a vállalkozásom, értelemszerűen a jogszabály módosításban szereplő 2019.12.31-i határidőt lekéstem. Ilyenkor mi a megoldás? Vagy rosszul értelmezem a jogszabályt és ez csak a régebben indított vállalkozásokra vonatkozik? Ha mégis bejelenthetném az állandó címemet, akkor mi ennek a módja? Hogy tudok nyilatkozni az Államkincstár felé? Van ezzel kapcsolatosan valakinek a praxisában precedens?

Üdvözlettel, Fekete Judit

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ