Ingatlan bérletidíj számla

Ingatlan bérleti díjról mikor kötelező számlát kiállítani? Kell-e jelenteni a NAV felé?

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kérdező!


A tárgyi adómentes ingatlan bérbeadásra továbbra sem kötelező bejelentkezni, de saját elhatározásból az adószám kiváltható. Tárgyi adómentesség alá tartozik: a lakás, termőföld, üzlethelyiség, műhely bérbeadása.
De ha az adószámos magánszemély, az őstermelő és az egyéni vállalkozó ingatlant ad bérbe köteles ezt a tevékenységet felvenni.
Ha az ingatlan bérbeadása mentes az áfa alól, akkor számviteli bizonylat is kiállítható függetlenül attól, hogy váltottunk-e ki adószámot, vagy a meglévőt módosítottuk.
A számviteli bizonylatról nem kell adatot szolgáltatni.
Előfordulhat, hogy nem kellene számlát adni, de a bérbeadó úgy dönt, hogy számlát ad, akkor erről adatot kell szolgáltatni.
Amennyiben a bérbevevő kér számlát, kérésének eleget kell tenni, és ez adószám nélkül nem teljesíthető. Számlatömböt csak adószám birtokában lehet vásárolni.
Persze ha kiállítottuk a számlát, akkor adatszolgáltatási kötelezettségünk is keletkezik július 1-től!
Egyéni vállalkozónak kötelező ráírni a számlára a nyilvántartási számát, emiatt a kifizetőnek nem kell a számlából adóelőleget vonnia.
Magánszemélynek kifizetett jövedelemből a kifizetőnek adóelőleg-levonási kötelezettsége van.

Üdvözlettel: Kornsee Gabriella

3 pont pont pont

Tisztelt Takács Szilvia !
Kutakodom a számlaadás és online adatszolgáltatás a számláról témában, mint adószámos őstermelő/ komp felárral értékesít/, mert a lakás bérbeadása is be van jelentve.
A www.kezdokonyvelo.hu/ingatlan-berbeadas-adozasa-2020-lakaskiadas-2020/ cikke azt irja , hogy ha a bérbeadáson kivül más adóköteles tevékenység is van akkor kell adószám és ha van adószám akkor a bérbeadást számlázni kell és a számlát pedig online küldeni a Navnak, hiába ...-1- áfakódos az adószám.
Mit szól hozzá? cimem: hodosisanyi @gmail.com

0 pont pont pont

Annyival egészíteném ki Gabriella érthetően leírt válaszát, hogy a számla fogalmát nem csak az áfa törvény alkalmazza, így a számlázó programban, vagy számlatömbben kiállított számla nem feltétlenül eredményez adatszolgáltatási kötelezettséget. De, mivel ennek megítélése, valamint pontos alkalmazása kellő odafigyelést igényel, így az előbb említett esetekben is célszerű adatot szolgáltatni.

1 pont pont pont

Kedves Takács Szilvia!
Amennyiben adószámos magánszemélyként ad bérbe magánszemélynek, akkor nem kell még idén számlát kiállitania a bérbe vevő felé (de ha kér számlát, amit a szerződésben kell rögziteni, hogy milyenek a fizetési feltételek) akkor be kell jelentkezni NAV-nál adószámos bérbeadóként, és akkor mint fentiekben Kollégám leirta kell számlát kiállítani. Jövőre pedig mindenkinek kell még a magánszemély felé is számlát kiállítani, igy ez csak idénre használható. Még egyszer: Amennyiben csak magánszemély a bérbe vevő nem kell adatot szolgáltatni és számlát kiállítani, mint már fentiekben is jelezve volt idén. De ha cégnek ad számlát, akkor bizony Önnek is számlát kell kiállítani és beküldeni a nav felé.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ