KATA járulék kedvezmény nem fő tevékenység esetén is?

Kedves Könyvelők,

nem teljesen világos nekem most, hogy ténylegesen kikre is vonatkozik ez a vészhelyzeti járulékkedvezmény március-június között.

A 61/2020. (III. 23.) Korm. rendeletben (7) az áll, hogy a felsorolt 26 tevékenységet főtevékenységként kell művelni ahhoz, hogy járjon a kedvezmény.

Ezek után találtam egy cikket a Budapesti Iparkamara oldalán, ezzel:

"A jogszabály ide vonatkozó szakaszainak együttes értelmezése alapján azonban álláspontunk szerint a kedvezményezettek köre jóval szélesebb lett, mint az eddig tervezettek és azokra a vállalkozásokra is ugyanúgy vonatkozik, amelyeknek az egyéb tevékenységi körei között szerepel bármely, a rendelet által felsorolt 26 tevékenység.

Ezt a meglátásunkat támasztja alá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal weboldalán közzétett tájékoztató is, amely szerint minden olyan vállalkozó jogosult a KATA kedvezményre, amely olyan tevékenységet folytat, ami szerepel a felsorolt tevékenységi körök között, függetlenül attól, hogy abból bevételt szerzett-e vagy sem."

Teljes cikk: https://www.bkik.hu/hu/koronavirus/a-covid-19-koronavirus-miatti-gazdasagvedelmi-akcioterv-masodik-utemenek-ertelmezese-a-kata-adozoka-

Mi akkor most a követendő?
Nekem 2 tevékenységem is szerepel a felsorolásban, de egyiket se használom igazából, jár nekem a kedvezmény, vagy sem?

Köszönöm segítségeteket!

0 pont pont pont

8 válasz

Nem kell fizetni ha olyan teor tevékenység be van jelentve függetlenül hogy 1 percet sem dolgozott és 1 ft bevétele sem volt belöle.

1 pont pont pont

Nem vagyok könyvelő, de nekem is ez jött le ezekből a leírásokból, cikkekből.
Csak azt nem értem, hogy a könyvelőm miért állítja, hogy ez rám nem vonatkozik.
Azt írta nekem, hogy jelezzem, ha nem akarom figyelembe venni, hogy nekem ezekből a tevékenységekből nincs bevételem, hogy egy esetleges NAV elmarasztalás esetén ne ő legyen ezért a felelős.
Jelezzem akkor ezt neki?
Legrosszabb esetben nem történhet más gondolom velem, ha mégse jár nekem, akkor a NAV jelzi ezt felém és én befizetem, ugye?

Az időközben befizetett járulékra (2 hónap) ez hogyan vonatkozik? Visszaküldi nekem a NAV, vagy ez már ott marad?

0 pont pont pont

Könyvelő kollégának volt ilyen ,ott is volt ilyen tevékenység ami nem a fő tevékenysége volt és nem írták elő az adó megfizetését nem volt bevétele belöle.Megkell nézni a törzsadatokban be van-e jelentve az a tevékenység amire nem kell fizetni katát,aztán az adófolyószámlán elővan-e írva,ha nem kell fizetni a katát vissza lehet kérni csak be kell adni nyomtatványt.

1 pont pont pont

Van a friss adófolyószámlán egy ilyen tétel a kötelezettségek oldalon március 31-i dátummal:
"COVID-19 Pótlékm. részletfiz."
Esetleg ez jelöli azt, hogy az előírást törölték?

A kötelezettségek oszlopban összesen 4 db KATA fizetési tétel van és ez a mínuszos COVID-19, míg a pénzforgalmi oldalon csak 3 befizetés, ennek ellenére mégis 0-ás az egyenleg.

Remélem menet közben a könyvelőm is rájön, hogy mit kell és lehet tenni.

0 pont pont pont

Kedves kérdező, illetve Kolléga !

Az alábbi állásfoglalás némileg árnyalja, illetve pontosítja a "főtevékenység" alapján igénybe vehető kedvezményt

A NAV honlapjáról letöltött állásfoglalás:

„A 61/2020. (III.23.) Korm. rendelet 1-7. §-ai szerinti mentességek alkalmazására akkor van lehetőség, ha az adózó az 1. § (10) bekezdésben meghatározott tevékenységet tényleges főtevékenységként végzi. Tényleges főtevékenységnek az a tevékenység tekintendő, amelyből az adózónak e Rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele volt, feltéve, ha ez eléri az összes bevételének 30 százalékát. Ebből következően egy vállalkozásnak egyetlen tényleges főtevékenysége lehet, ez pedig az a vállalkozási tevékenység, amelyből az adózónak a legtöbb bevétele származik. Ez a tevékenység akkor minősül a 61/2020. (III.23.) Korm. rendelet szerinti tényleges főtevékenységnek, ha az abból származó bevétel eléri az összes bevétel 30 százalékát.
A mentesség alkalmazhatóságát úgy lehet megállapítani, hogy
(1) elsődlegesen összesíteni kell a vállalkozási bevételeket,
(2) meg kell állapítani, hogy melyik vállalkozási tevékenységhez köthető a legnagyobb összegű bevétel, és
(3) ha e tevékenység a kedvezményezett tevékenységek körébe esik, akkor meg kell állapítani az adott vállalkozási tevékenységből származó bevételnek az összes bevételhez viszonyított arányát,
(4) ha a megállapított arány a 30 százalékot meghaladja, akkor a mentességek alkalmazására van lehetőség.
Összefoglalva: egy vállalkozásnak egy tényleges főtevékenysége lehet, és kizárólag ezen tevékenységéből származó bevételének kell elérnie a 61/2020. (III.23.) Korm. rendelet szerinti arányt, azaz nincs arra lehetőség, hogy több kedvezményezett tevékenysége bevételét is figyelembe vegye a 30 százalékos arányszám eléréséhez.
Elméletben ugyan nem kizárt, hogy több tevékenység bevétele esetlegesen azonos nagyságú és még az összes bevételhez viszonyított aránya is egyező legyen. Ha ilyen eset ténylegesen előfordulna, akkor a mentességi szabályok alkalmazásának nincs akadálya, feltéve, hogy legalább az egyik tevékenység kedvezményezett tevékenységnek minősül.”

Röviden tehát ha van egy olyan tevékenység, amiből származó bevétel eléri a min.30 %-ot, akkor az a főtevékenység; ha több ilyen is van, akkor ezek közül a legmagasabb arányú a meghatározó. Egyébként a KATÁ-sokra más szabályok (is) vonatkoznak.

3 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat, lehet, hogy nem fogok akkor próbálkozni ezzel, ahogy látom nagyon nem egyértelmű a megítélése a dolognak. Szerencsére nem tartozom azon KATA cégek közé, akinek a megélhetését lehetetlenítette el ez a helyzet, persze mindig jól jön egy kis "könnyítés", de akkor ezt most nem fogom kihasználni... :)

0 pont pont pont

Kedves Gergő!
Elsőként is a főtevékenység a fontos, mint előttem is irták. De arra is vigyázni kell, hogy a 08'-as bevalláson nem mind a 26.tevékenység van felsorolva, azaz a fel nem sorolt tevékenységi körökre nem engedi a bevallási nyomtatvány a kedvezményt igénybe venni. Még egy megjegyzés ez a kedvezmény nem végleges adómentességet jelent, hanem ha letelt a járvány, akkor 10 havi részletfizetéssel az elmaradt összegeket be kell fizetni. Ugyan ezt sokan nem vették észre, de az 'adózóna'-ban le van írva. És a nem fizetés idejére nem inditanak végrehajtást. Tehát ha nem veszi figyelembe a koronavirus kedvezményt, akkor sem fogják a kata-ból kirakni, vagy megbüntetni amig a járvány van.

0 pont pont pont

Na a katásoknál a tevékenységet néznek nincs olyan hogy főtevékenység meg 30%-ék ha van olyan tevékenység nem írják elő a fizetendőt nem kell kérni automatikusan jár mácr-jun-ig ezt nem kell majd megfizetni ha esetleg a márc-ig a katát nem fizette meg erre lehet a 10 havi részletfizetést kérni ez szerepel a COVID-19 Pótlékm. részletfiz soron,de mivan ha a navosok is másképp értelmezik megyénként ez gond lehet.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ