Költségelszámolás

Kedves Szakemberek!

Egyéni vállalkozó vagyok másodállásban. Tavaly karbantartási tevékenységet vettem igénybe a vállalkozásommal kapcsolatban, melyről kaptam számlát is. Az anyagköltséget feleségem fizette ki saját bankkártyájával, de a számla a nevemre szól, és a fizetés módjánál fel van tüntetve, hogy bankkártya. A kérdés az, hogy ezt el tudom számolni, avagy sem, mivel az én pénzszámlámon forgalmat a vásárlás nem mutat.

0 pont pont pont

8 válasz

Kedves Kérdező!

Természetesen elszámolhatja a számlát, ha az Ön nevére szól és szerepel rajta az adószáma.

Üdvözlettel: Kornsee Gabriella

2 pont pont pont

Köszönöm a válaszát! A számlán a nevem és a vállalkozás székhely címe szerepel az adószám nem. Ebben az esetben mi a helyzet?

0 pont pont pont

Sajnos nem számolhatja el.

Üdv: Kornsee Gabriella

0 pont pont pont

Sajnos a vállalkozás adószámát fel kell tüntetni a számlán, amikor elszámolni kivánt dolgot vesz.
Ha a számla hiányos, nem pontos, alaki- és vagy tartalmi hiányossága van, nem tudja elszámolni, mert a nav nem fogja költségként elszámolhatónak tekinteni. Keressen fel egy könyvelőt, hiszen mint látható szüksége van könyvelői segítségre, hiába egyéni vállalkozó.

1 pont pont pont

Köszönöm a választ! De! A vásárolt áru után a számlán még nem kell szerepelni az adószámomnak, csak 07.01-től.
Én ÁFA alanymentes vagyok, tehát nincs Áfa a számláimba. és nem is vásároltam olyat aminek az ÁFA tartalma a 100 ezer Ft-ot meghaladta volna. A tavaly elfogadott törvénymódosítás révén 2020. július 1-től eltörlik a 100 000 forintos jelentési értékhatárt. Ez azt jelenti, hogy onnantól az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV felé, függetlenül az áfa összegétől. Eddig ugyebár (2016-tól) elég volt a 100 000 forint feletti áfatartalmú számlákat jelenteni, de július 1-től már az összes, vállalkozások számára kiállított számlát jelenteni kell. Rám is vonatkozik majd az online számlajelentési kötelezettség, mindenkire, azokra is akik belföldi fordított adózás alá tartoznak és/vagy áfamentes ügyletekről állítanak ki számlát.
07.01-től már ha 100 ezer Ft-ért veszek a vállalkozásomhoz tárgyi eszközt, akkor a számlámon az adószámot is fel kell tüntetni. De jelenleg, ha 100 ezer forint alatti a vásárolt áru áfa tartalma, akkor a számlán az adószámot nem kötelező feltüntetni.

MINDEN SZÁMLÁN KÖTELEZŐ FELTÜNTETNI

- számla kibocsátás kelte
- számla sorszáma, amely a számlát egyértelműen azonosítja
- számlakiállító neve, címe, adószáma
- vevő neve, címe
- vevő - belföldi adóalany - adószáma (2020.07.01-től!)
- értékesített termék/szolgáltatás megnevezése
- értékesített termék/szolgáltatás mennyisége
- értékesített termék/szolgáltatás nettó egységára (adó nélküli értéke)
- számla nettó értéke (adó nélküli értéke)
- az ÁFA százaléka és értéke
A kérdésem az továbbra is, hogy a vásárolt árut (vállalkozás üzemeltetéséhez), ami nem az én bankkártyámmal volt fizetve, akkor is el tudom számolni?

0 pont pont pont

Nem kell adószám,csak a könyvelésbe megjelenjem ez a számla kiegyenlités mondjuk pénztárból

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Amiről Ön ír az a kibocsátott számlákra vonatkozik.

Üdv. Kornsee G.

0 pont pont pont

Igen kibocsátott számlára vonatkozik, de ha az ÁFa tartalom nem éri el a 100 ezer Ft-ot, akkor a tavalyi tárgyi eszköz megvásárlása során kiállított számlán nem kötelező az adószámnak megjelenni, ezért azt még elszámolhatom költségként.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ