KATA bevétel

Most kezdem az üzleti vállalkozást kata adózóként, terméket értékesítek. Termékeimet nagykereskedőktől vásárolom, és eladom a webáruházban.

A KATA bevétel kiszámításához figyelembe kell venni a kiállított számlák végleges összegét? Vagy hogyan kell kiszámítani a KATA bevétel havi összegét, hogy évente 12 millió forint maradjon?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

8 válasz

Igen, az összes számla végösszesenje lesz, a KATA-s bevétele. DE ! Ezt módosíthatja az áfa. Ha..... és jönnek a feltételek.
A Kata fix adó. Akkor is kell fizetni, ha nincs bevétele. A KATA bevétellel szemben költség, kiadás nem érvényestíhető. Ha van a termékeknek beszerzési ára, akkor -én- elgondolkodnék, hogy jó e a KATA. Ennek a kiértékeléséhez keressen egy adótanácsadót vagy könyvelőt.

3 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Ha év közben kezdte a vállalkozását akkor már csak időarányosan kalkulálhat a bevétellel. tehát májustól december végéig 8 millió árbevételt szerezhet kedvezményes adózással, de fontos még kiemelni, hogy a katás bevételszerzésre a pénzforgalmi elszámolás szabályai vonatkoznak .

Üdvözlettel: Kornsee Gabriella

2 pont pont pont

Köszönjük, hogy választ ATZ Solar Kft.

Beszéltünk egy könyvelő, és a másik lehetőség volt áfa kör, de nem jó, mert több adót kell fizetni, és a végén kevesebb kereső, mint KATA. A héa-szubjektus pedig még drágább egy induló projekt esetében.

Ha van más véleménye a HÉA-kör és a HÉA-ra vonatkozó szeretném hallani.

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

Köszönöm a választ Gabriella Kornsee.

Igen, konzultáltunk és könyvelőztünk, és ugyanezt mondtuk. Ha most kezdjük, 8 millió bevételünk lehet, de azt is mondta, hogy ha van egy alkalmazottunk a KATA-ban, akkor megkaphatjuk a duplát bevétel.

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

A bevétel megduplázási lehetősége téves információ, ugyanis ilyen nem létezik a KATA törvényben!

Üdv. Kornsee Gabriella

1 pont pont pont

Ahogy írtam aktaforumon itt kérjen ajánlatott könyvelőtöl és személyesen beszéljék meg.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!

A Katában a bevételeket kicsit tágabban kell értelmezni mint ami a számlán megjelenik. Pl. minden bevétel amit mástól megszerez. Akár pénzben, vagy természetben, esetleg ajándékban. Ha ajándékba kap egy szolgáltatást amiért nem fizetett az is bevételnek számít. A támogatások közül ide számít a vállalkozóvá válási támogatás és a szakképzési alapból kapott normatív támogatás is. De bevételnek számít minden megszerzett vagyoni érték is, ( pl. használati jog). Nem kizárólag üzleti célból használt tárgyi eszköz eladása nem számít bevételnek.

Üdvözlettel: Kornsee Gabriella

1 pont pont pont

Én csak annyival egészíteném ki könyvelő társaim, hogy amennyiben alkalmazott is van, ki kell számolni, hogy megéri-e kata-snak lenni, hiszen itt mint elődeim is irták költséget nem számolhat el. És a bevétel sem mindig az amit a számlázás alapján meg kell állapitani, mint az előttem irtakban is olvashatja.
Sajnos ha nem tud jól magyarul, akkor egy olyan könyvelő irodát keressen, aki vállalja, hogy külföldieknek valamilyen idegen nyelven is el tudja magyarázni mik a kötelezettségei és a lehetőségei.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ