Lakásszövetkezet áfa könyvelése

Tisztelt Szakértő!
Lakásszövetkezet áfa-alany, 2-es adószáma van. "Normális" lakásszövetkezet, közös költséget szed, karbantart és felújít, néhány helyiségét bérbe adja. A bérbeadásra sem választott áfát. Összességében tehát nem felszámít fel, és nem is von le áfát. (Igazából már rég ki kellett volna lépnie az áfa körből.) Kérdésem, hogy a költségek elszámolásánál a számla nettó értékét költségre, az áfát pedig a 8. számlaosztályba kell könyvelni? Vagy a teljes számlaértéket (áfával) az 5. számlaosztály megfelelő számlájára könyvelhető?
Köszönöm válaszát,
Izsó Krisztina

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves kérdező azt nem mondta, csak gondolom, hogy kettős könyvvitelben dolgozik.
Ha nem számít fel áfa-t és nem is von le, akkor üres áfa bevallásokat kell kiállítani és majd dec.20-ig bejelenteni, hogy kimegy az áfa körből. Ha kérdése van keressen meg spjkonyvelo@gmail.com e-mail.címen.

0 pont pont pont

Köszönöm. De a kérdésem a könyvelésre vonatkozott. Abban mi a véleménye?

0 pont pont pont

Kedves Krisztina!

Az áfa visszaigénylés nem kötelezettség, csak lehetőség. Amennyiben az adóalany nem él vele, a beszerzést terhelő áfa összege könyveléskor a nettó összeg sorsát osztja, vagyis ugyanoda könyvelendő.

3 pont pont pont

Köszönöm, én is így gondolom. Véletlenül nem tudja, hogy a számviteli törvényben ezt hol találom?

0 pont pont pont

78. §

2 pont pont pont

Nagyon köszönöm.

0 pont pont pont

Kedves kérdező! Ha nem akar áfá-t levonni és nincs olyan bevétele, amit áfá-san kell kiállítania, akkor mit akarna a 466 fők.re könyvelni?, Áfat levonni a fizetendőből lehet. Ha nincs áfa-s bevétel, akkor miből akarja levonni a felszámított áfa-t.
Én a bruttót könyvelném le a számla végösszegét és nem kell foglalkozni fentiek hiányában a levonható áfá-val. Arról nem is beszélve, hogy a lakásszövetkezetnél csak a vállalkozásból számított bevétel után kell és lehet áfat érvényesíteni. A közös ktg és vonzatai, viz,gáz,áram,bérl.dij nem tartozik a vállalkozásból származó bevételhez. Azok fenntartási és közös költségek címen kapott bevételeknek számítanak.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ