NapeIemes háztartási méretű kiserőmű termelés számlázása az ELMŰ felé

Az elmúlt évben napeIemes háztartási méretű kiserőművet telelpítettünk a házunkra, és most megkaptuk az ELMŰ-től az első éves elszámoló számlát. Amiben ugyan feltüntették az termelt, a fogyaztott és azok különbségét képező villamos energia mennyiségét, de az elszámolt értékét nem. Csupán az alábbi mondat szerepel számla végén: "Tájékoztatjuk Önt, hogy a 2019.05.16-2020.04.07 időszakban háztartási kiserőműve 5.886 kWh mennyiséget termelt hálózatunkba a 3.334 kWh fogyasztása mellett. A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet 5.§ (6) pontja alapján, két érték közötti különbözetet, azaz 2.552 kWh-t Társaságunk felé kiszámlázhat, a jogszabályban meghatározott villamosenergia-termékárnak megfelelő áron, a rendszerhasználati díjak nélkül!"

Azt ugyan már sikerült kiderítenem, hogy ez a "jogszabályban meghatározott villamosenergia-termékár": 13,66Ft/KWh, de azt továbbra sem tudom, hogy én mint magánszemély hogyan és miről állíthatnék ki számlát az ELMŰ-nek? Milyen tevékenységet végzek én? Villamos energia szolgáltatást nyújtok az ELMŰ-nek? :-) Bármi is ez a tevékenység, akkor ezt üzletszerűen, rendszeresen végzem? (Hiszen jövőre is lesz elszámoló számla és lehet, hogy akkor is többletet termelek.) Ha igen, akkor emiatt egyéni vállalkozó lettem? Ki kell váltanom az egyéni vállalkozói igazolványt? Vagy hogyan másként juthatnék a termert többlet villamos energia árához.

0 pont pont pont

1 válasz

Amennyiben valaki üzletszerűen végez tevékenységet, ebből rendszeresen lesz bevétele, igen egyéni vállalkozást javasolt kiváltani. De ebben az ELMÜ jobban tud segíteni, mert tudtommal velük csak úgy
lehet szerződést kötni, ha egyéni vállalkozói igazolvánnyal és az ELMÜ által elvégzett oktatásban részt vett és levizsgázott. Amennyiben az ELMÜ-vel a szerződésben kérik, hogy egyéni vállalkozó legyen tudok Önnek segíteni a vállalkozás inditásához és végzéséhez. De igy szerződés ismerete nélkül nem lehetséges korrekt ajánlatot, javaslatot tenni.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ