Számla könyvelése dátum bonyodalom

Üdvözlök mindenkit. Péter vagyok.
Felmerült bennem olyan kérdés, hogy nem vagyok tisztában a számla könyvelésével, vagyis pl. mi van akkor, ha mondjuk egy számlát kiállítok március 24-én, de a teljesítés időpontja április 10-e, ekkor ez áprilisi hónapra szól vagy a márciusira?
Mi van akkor, ha december 20-án kiállítok egy számlát, de a teljesítés időpontja január 5-e mondjuk? Ekkor az még az adott évre szól vagy az új évre?
Biztos nagy bugyutaságot kérdezek, úgyhogy elnézést érte. :D

0 pont pont pont

3 válasz

Tiszteletem, kedves Péter ! Mindig a teljesítés a meghatározó, az áfa szempontjából. ÉS ha előre állítom ki a számlámat, érdemes egy szerződésben ezt a tényt rögzíteni :)

2 pont pont pont

Köszönöm szépen a választ. Pénzügyi közvetítéssel kezdtem foglalkozni, s nálunk mindig így van az elszámolás. Ezért kérdeztem, áfa mentes vagyok. Utána néztem és én is arra jutottam, hogy a teljesítés dátuma ami fontos, de ebben csak megerősített. Köszönöm még egyszer.

0 pont pont pont

Kedves Péter!
Ha Ön áfa mentes és egyéni vállalkozó (nem társas vállalkozás), akkor az az időpont számít, amikor megkapja a pénzt, az lesz a tényleges teljesítés napja, mert az egyéni vállalkozók esetében az egyszeres könyvvitelnél a pénzmozgás számít (egy-két áfa és adózási forma váltás kivételével).
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ