ÁFA fizetés, önkéntes ÁFA regisztráció közösségen belül

Kedves Könyvelők,

az alábbi kérdéssel fordulok hozzátok induló vállalkozásom adójogi és ÁFA fizetési tervezése kapcsán. Egyéni vállalkozásom csomagküldő és internetes kereskedelmi tevékenységet céloz meg. Beszerzéseit kizárólag magyar nagykereskedőktől tervezi, értékesíteni Közösségen belüli cégek és magánszemélyek felé értékesít.

Kérdésem az, hogy a
1) a 100.000 Eur összeghatár alatt valóban van-e lehetőség önkéntes ÁFA regisztrációra Németországban, ezzel kihasználva az előnyösebb 19%-os ÁFA fizetést?
2) a magyar nagykertől való beszerzése kapcsán ÁFA-t szükséges fizetnie a NAV felé és azt később levonásba helyezheti? Vagy esetleg német adószámmal szerzi be a terméket a magyar nagykereskedőtől nettó áron, így csak értékesítéskor fizet 19%-os ÁFA-t a német állam felé?

Kérdéseim speciális jellegéből adódóan természetesen tervezem adótanácsadó, ÁFA szakember felkeresését is, de előtte szeretnék nagy vonalakban tájékozódni.

Köszönöm,
üdv

0 pont pont pont

1 válasz

1) Cégeknek való értékesítés esetén még nem szükséges áfa regisztráció Németországban, szimplán elegendő a közösségi adószám, és a közösségen belüli számlázás szabályainak betartása. Magánszemélyek esetén áfát kell felszámítani. Magas németországi forgalom esetén érdemes kiváltani az áfaregisztrációt Németországban, ugyanakkor gondoskodni kell a németországi pénzügyi képviseletről, aki segít a németországi adózásban, illetve ott elkészíti a németországi áfa és egyéb szükséges bevallásokat

2) Ha Magyarországon van a székhely, és az áruk itt kerülnek beszerzésre, akkor itt kerülnek levonásra is. Ha németországi adószámmal, németországi székhellyel szerzi be az árut, akkor a közösségi adózás szabályai szerint kerül megfizetésre az Áfa Németországban.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ