Lakásszövetkezet közös költség

Szeretnék segítséget kérni. Lakásszövetkezet kettős könyvvezetése esetén hogyan könyveli a közös költséget, mely két részből tevődik össze: üzemelési, illetve felújítási részből? Előírás, befizetés, esetleg elhatárolás, ha lehet kontírozva, mindkét rész esetén? Egyértelmű, pontos választ másik fórumokon még nem kaptam. Köszönöm.

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves kérdező!

Külön főkönyvi számon tartja nyilván a 2 összeget. Elhatárolás nem kell!

V.András

1 pont pont pont

Köszönöm válaszát.Egy könyvvizsgáló,bár nem tudom mennyire jártas az ügyben az mondta,hogy a közös ktg. üzemelési részét elő kell írni 36-91, de a felújítási rész (ami a közös ktg.része és az analítikában elő van írva a lakónak ) véglegesen átadott pénzeszközként kell kezelni,nincs előírás a lakó felé,csak pénzügyi teljesítéskor kell 96-ba rakni,majd onnan 48-ra elvezetni és felhasználás arányában visszavezetni a 96-ra.De akkor hogy látom mennyi a lépcsőház esetleges tartozása,ha csak pü.-i teljesítéskor kellene ezt könyvelni.Itt már nem értettem őt.Teljesen meg vagyok keveredve.A lakók nem fizetnek külön a felújításra ,csak a közös költségen belül,annak részeként.Az analitika vezetése és a könyvelés két eltérő programon történik,kettős könyvelés.Köszönöm.

0 pont pont pont

Jól írta a könyvvizsgáló

A lakásszövetkezet − mint önálló jogi személy − tulajdonában lévő, közösen használt eszközök (épületrészek) felújítása céljára kapott (járó) külön hozzájárulást végleges pénzeszköz átvételként kell elszámolni. A még fel nem használt összegeket kettős könyvvitelt vezető lakásszövetkezetnél a passzív időbeli elhatárolások között halasztott bevételként, egyszeres könyvvitelt vezető lakásszövetkezetnél kötelezettségként kell kimutatni.

0 pont pont pont

Köszönöm.Előírni kell/lehet ? vagy csak pénzügyi teljesítéskor kell 96-ra könyvelni,majd innen elvezetni 48-ra? Ha esetleg nem kell/lehet előírni,hogy mutatom ki a lakó tartozását a könyvelésben a közös költség felújítási része esetén.Az üzemelési részt előírom,függetlenül a pénzügyi rendezéstől kettős könyvvitelben.Hogy alakul a lakó esetleges tartozásának kimutatása a könyvelésben?

0 pont pont pont

Kerdésem hogy a icsekkes befizetésnél miért számláz a lakásszövetkezet postai díjat amikor a befizetés bankkártyás fizetésnek számít.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ