Egyesület bejegyzés alatt

Egyesületünket még nem jegyzete be a bíróság, hiánypótlás szükséges. Azonban már szervezés alatt van egy rendezvény, melyet nem tudunk elhalasztani (a meghívott előadó messziről érkezik, csak ekkor tud jönni). Kérdés, hogy ilyenkor használhatjuk-e az egyesület nevét? Ha a jegybevételt az egyesület elnökének bt-je szedné, akkor őt milyen adók terhelik? Lehetőség van-e a bevételt aztán az egyesületnek átadni? Mi lenne ennek a formája?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Pavati!

Nem egészen értem, hogy mire szeretné használni az egyesület nevét. Számlát semmiképpen se kérjen az egyesület nevére.
Abban az esetben, ha a meghívott előadó repülővel érkezik nem kell számlát kérni (az utasszállító cég nem köteles számlát kiállítani, csak akkor, ha külön kéri az ügyfél). A repülőjegy önmagában elegendő számviteli bizonylatként, Áfát meg egyébként sem tartalmaz.
A repülőjegy az utas nevére szól, de elszámolhatja az egyesület, kiküldetési rendelvénnyel (az utalványozó engedélyével) egy későbbi dátummal is. Ha a vendégelőadó önkéntes, akkor célszerű önkéntes szerződést is kötni, így számla ellenében is elszámolható az utazás költsége (bármilyen útiköltség).

Jegybevételt a BT abban az estben szedheti be, ha a tevékenységi körébe be van jelentve a rendezvényre vonatkozó TEAOR kód. Javaslom, hogy legyen egy együttműködési szerződés a BT és az Egyesület között, ahol a rendezvény szervezését és a befolyó bevétel elszámolásával kapcsolatban lefektetik a részleteket. A Bt lemondhat a jegyeladásból származó bevételről az Egyesület javára (adomány).

Fontos tisztázni, hogy ha az egyesület viseli a rendezvény költségeit, a BT kapja a jegybevételt, és áfa fizetésre kötelezett, akkor sem a BT sem az egyesület nem vonhatja le a költségek ÁFÁ-ját.

1 pont pont pont
  • +1  szerintem mindent megválaszolt, amit lehetett...
    2016.03.09. Megulesz Anita

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ