Őstermelő szociális hozzájárulás adó

Főállású őstermelő, akinek az évi bevétele 8 millió Ft alatt van, maga után fizeti a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, év közben csak akkor kell fizetni szocho-t, ha a bevétele a 4 millió Ft-ot meghaladja, vagy év közben minden negyedévben kell bevallani és fizetni?
Annak az őstermelőnek, aki melléktevékenységként őstermelő, tehát van munkaviszonya, mikor kell szocho-t fizetni, és bevallást mikor kell csinálni?
Annyi minden van ezzel kapcsolatban a neten, hogy már nem tudok eligazodni.
Köszönöm a szíves válaszokat.

0 pont pont pont

5 válasz

A NAV honlapján megtalálható az őstermelők adózására vonatkozó információs füzet: https://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz/2020
06. Mezőgazdasági őstermelő adózása

Ebben megtalálja a szükséges információkat a 10 - 11. oldalon, illetve 31 - 34. oldalon. A NAV elkészíti az adóbevallások tervezetét már az őstermelőknek is. A tervezetekről folyamatos értesítés megy ki folyamatosan, ügyfélkapun keresztül elérhető. Amennyiben adókötelezettsége keletkezett, a tervezetben ez fel lesz tüntetve, ahogyan a járulékok összege is.

0 pont pont pont

Bocsánat. Nem voltam pontos. Én arra vagyok kíváncsi, hogy 2020-ban hogyan fog működni a SzOCHO bevallás és/vagy fizetés. Kinek kell bevallást benyújtani vagy fizetni.

0 pont pont pont

A szocho az adóbevallásban kerül feltüntetésre. Amennyiben a bevétele a támogatások nélkül 4 millió Ft alatt van, tehet nemleges nyilatkozatot. A szochot a támogatásokkal együtt számolt bevételek után kell megállapítani. Az így kapott bevétel 4%-nak a 17,5%-a.

0 pont pont pont

Őstermelőnek most kell a negyedéves járulékbevallást elkészíteni és befizetni. Előző évi bevétel 20%-a után kell negyedévre bontva a járulékalap és után 4+10% járulék megfizetni. SZOCHO-t most kell fizetni vagy nem negyedévre? Főállású őstermelőről van szó. Bevétel éves szinten várhatóan a 4000000Ft nem haladja meg.

0 pont pont pont

Nekik kell előleget fizetni:
adóelőleget kell fizetnie annak a biztosított mezőgazdasági őstermelőnek, aki tevékenységét kezdőnek minősül, vagy előző évi bevétele a 8 millió forintot meghaladta, illetve magasabb járulékalap után vállalta a járulékok megfizetését

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ