Színház tiszteletdíj adói

Üdvözlöm,
egy színházban kaptam szerepet egy darabban zenészként, viszont az a problémám, hogy se én, illetve a környezetemben senki nem tud számlát adni a színház részére. 500 ezer forint plusz ÁFÁ-ról lenne szó tiszteletdíjként, és az a kérdésem, hogy milyen megoldással érné nekem ezt meg legjobbam kiszámláznom, hány százaléka landolna nekem a pénztárcámban a legjobb esetben? Nem értek a témához, ezért kérem az Önök segítségét.
Előre is köszönöm:
Nagy Imre

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Imre!
Művészként adószámos magánszemélyként csak szja-t kellene levonni a tiszteletdíjából, a szochot a színháznak kellene fizetnie Ön után. Előadó művészeti tevékenységre kellene kérnie az adószámos magánszemély státuszt, ezzel tud számlatömböt vásárolni, vagy a NAV e-számla rendszerében regisztrálva számlát adni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné Eti!

Köszönöm szépen a válaszát, annyi kérdésem lenne még csak, hogy akkor lényegében (27%-os Áfával és 15%-os SZJAval számolva) 500.000x1.27x0.85=539750 lenne a keresetem ?
Köszönöm

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Amennyiben éves szinten nem lépi át a 12 millió forintos bevétel én nem áfáznék, hiszen az áfa nem része a bevételnek. Áfa tv. 187-188 § választhat mentességet, de a bevételei áfa tartalmát nem tudja levonásba helyezni, persze felmerül, hogy itt nagyon beszerzés nincs is. Mind az adószámos magánszemély, mind az ev. járható út, de adószámos magánszemély esetén a színháznak kell a megbízási jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint számfejteni a megbízási díjat, ezért feleslegesnek tartom a számlázát, mert adószámos magánszemélyt bruttó alapon kiegyenlíteni nem lehet. EV. alapításán lehet gondolkodni ha rendszeres a bevétel.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Kedves Imre!
A megbízási jogviszonnyal rosszabbul járna, mintha adószámos magánszemélyként ad számlát, mert a minimálbér 30%-ánál nagyobb megbízási díjból nyugdíjat és egészségbiztosítást is vonnának, nem csak szja-t.
Adószámos magánszemélyként a számlát nettó módon kell kiállítani: vagyis az első sorba beírjuk az előadóművészeti szolgáltatást, 500.000 Ft, a következő sorba 15% szja -75.000Ft, itt aláhúzzuk a két sort és a következő sorba azt írjuk, hogy 425.000 Ft.
Maradjon alanyi adómentes, ne legyen áfás, mert az nem éri meg, 12 millió forintig nem kell törődni az áfával, bevallásokat készíten, befizetni. Vagyis a számla értéke 425.000 Ft + 0 Ft áfa, ennyit kell kézhez kapnia, a többit a színház intézi. Ha kérdése lenne a számla kitöltésekor, akkor keressen nyugodtan (elérhetőségeim itt vannak az oldalon), telefonban elmondom, hogy mit hogyan kell kitölteni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ