Iparűzési adó

Üdvözlöm!
Egyéni vállalkozás esetén mi a határidő az iparűzési adó alá való bejelentkezésre?
Üdvözlettel
Nagy Enikő

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Kérdező!
Amint megnyitotta a vállalkozását.

Üdv

V.András

2 pont pont pont

Köszönöm válaszát!
A könyvelő szerint míg nincs bevétel, nem sürgős.

0 pont pont pont

A vállalkozás indítását (regisztrálását) követő 15 napon belül kell bejelentkezni az önkormányzatnál. Az "amíg nincs bevéte, nem sürgős" hozzáállás nem túl okos, mert a bejelentkezési kötelezettség elmulasztása bírsággal sújtható. Ezt egyre több önkormányzat veszi egyre szigorúbban. Röpködnek az 50.000 Ft-os csekkek.

4 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Az adózás rendjéről szóló 2017 évi CL. törvény 9. § rendelkezik az adózói kötelezettségekről. Téves az a feltevés, hogy csak és kizárólag az adófizetés a kötelezettség. A bejelentés és változásbejelentés épp úgy kötelezettség, mint az adóbevallás és adófizetés. Bejelentés elmulasztása esetén mulasztási bírsággal élhet az adóhatóság. Pótolják minél előbb. 2019. július 7 óta viszont a székhelyet -főszabályként nem kell lejelenteni, viszont le kell jelenteni a telephelyet és kata szerinti adózási mód választását továbbra is.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Kedves Enikő!
Elvileg már az iparűzési adó esetében is megvalósul az egyablakos rendszer, vagyis automatikusan bejelentődik oda is, mint a NAV-hoz. Azért írom, hogy elvileg, mert az e-Önkormányzat rendszere hagy némi kívánnivalót maga után, nem mindig "megy át" a rendszeren.
Az iratok őrzésének helyét, ha nem a székhely, vagy a KATA szerinti adózás választását (2,5 millió forint adóalap szerinti adózás), mindenképpen be kell jelenteni.
Üdvözlettel. Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Nem megy át az új Önkormányzati rendszeren a vállalkozás indítása. Az egyik a Kormányablaké, a másik a helyi önkormányzaté. Szegeden biztos, mert egyeztettem alig egy hónapja sem, az önkormányzattal. BE KELL JELENTKEZNI , ha lehet 15 napon belül. Szeged még nem büntet a késedelmes bejelentkezésért, mert tudják, hogy félrevezető az "egyablakos rendszer" szlogen, és erre ráerősít az új önkormányzat oldal is. Azt gondoljuk, hogy ... De nem :)

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ