Kata - túl sok bevétel

Tisztelt Fórumozók,

Katás e.v.-ként kezdtem a vállalkozásom, de nem gondoltam, hogy így beindul az üzlet és már ott tartok, hogy havi 2.500.000 a bevételem, de van hogy több. Talán váltanom kellene. Kiadásom nem sok van, kb. havi 100.000 Ft.
Önök mit javasolnak, mire váltsak?

Köszönöm!
Laci

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Laci!
Nem kötelező váltania, az évi 12 millió forint feletti rész után 40% adót kell befizetni, és maradhat KATA-s. Nagyobb probléma az áfa, mert ha elérte a 12 millió forintot, attól kezdve 27%-os áfával kell számláznia, és ezt befizetni, bevallani. Ez akkor is igaz, ha a KATA-ról más adónemre vált.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Tisztelt Filus Jánosné!
Köszönöm a tájékoztatást! Épp ezt a 40%-os adót szeretném elkerülni.
Egy ismerősöm azt tanácsolta, hogy gyors indítsak egy kft-t is.
Ezt nem javasolja?

0 pont pont pont

Kedves Ferenc!
Persze, lehet, hogy indít egy másik vállalkozást is, és a kettőben megosztja a bevételt, hogy ne lépje túl a 12 millió forint éves bevételi határt. Bt-t is indíthat, ha ott Ön lesz a kültag és valaki más a beltag, mert ott Ön nem lehet beltag. Sőt a Bt. is lehet KATA-s, ahol a beltagot jelentik be KATA-snak, akár főállású, akár mellékállású, Önnek meg nem kell járulékot fizetni, mert az egyéni vállalkozása a főállás, és a kültag után nincs fizetési kötelezettség.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Tisztelt Sz. Laci!
Az össz adóterhet kell vizsgálni, mert a 40% adót figyelembe véve, éves 24 millió bevétel esetén 5.450 eFt az adó, tehát 23%-os adófizetés történik. Ez elég kedvező.
Míg Kft esetén van kötelező járulékfizetési kötelezettség, mely több mint havi 50.000 forint és 9%-os társasági adó, valamint 15%-os SZJA (osztalékadó) és 676.200 forint SZOCHO (osztalékadó) terheli a megszerzett bevételt. Mindemellett magasabb a könyvelési díja, több az adminisztrációs teher, nem lehet szüneteltetni és összességében 1-2% adót lehet éves szinten megspórolni a Kft-vel.
Ha mégis Kft-t alapítana, akkor érdemes a KIVA-t választania, ha kevés a költség.
A kolléga által javasolt Bt kültagság+KATA kombó is jó lehet.
Sok sikert!

0 pont pont pont

Nincs kérdés szerintem, kell egy Kivás Kft. és katás E.V. aztán csókolom................
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ