Átalányadózás

Tisztelt Könyvelők!

Szeretnék másodállásban vállalkozó lenni, de még nem döntöttem el, hogy elkezdjem-e.
Nyolc órás állásom van, mellette nem sokat keresnék, szerintem úgy 30-40 ezer forintot.
Ezért én az átalányadózáson gondolkozom.
A kérdésem, hogy másodállásban mennyi adót kellene a bevétel után fizetnem, és hogy milyen gyakorisággal kell bevallást beküldenem.
Magamtól is meg tudom csinálni a bevallásokat?
Köszönöm előre is!

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Ferenc!
Havonta kell az'58-as bevallást beküldeni, az előző hónap bevételének 60%-a az adóalap. 15% szja-t, 8,5 % egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot, 10% nyugdíjjárulékot és 17,5% szociális hozzájárulási adót kell fizetni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Köszönöm a válaszát kedves Eti!
Még azt szeretném kérdezni, hogy az egyik helyen azt olvastam, hogy ilyen esetben nem terhel szakképzési hozzájárulás, de munkaerőpiaci járulék sem. Ez így van?

0 pont pont pont

Kedves Laci!
Így van, se szakképzésit sem munkavállalóit nem kell fizetni, így az előbb rosszul írtam, csak 7% és nem 8,5. Üsvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Kedves Eti,

Ismét köszönöm, így rendben van. Ma meg már azt hallottam, hogy a másodállású átalányadózó vállalkozóknak nem egyáltalán nem kell megfizetniük a járulékokat, mert biztosítottak. Ez igaz, vagy tévedésből mondták? Köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Laci!
Ez tévedés. Korábban ilyen témában már többször bemásoltam a NAV írásbeli állásfoglalását, hogy teljesen mindegy, hogy valaki főállásban, vagy mellékállásban átalányadózó, az említett járulékokat meg kell fizetni. Nekem több ilyen ügyfelem is van. Az, hogy valaki biztosított, az nem jelenti, hogy más jogviszonyaiban ne kellene megfizetni a járulékokat.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Az adminisztráció nem egyszerűbb átalányadó esetén, mint a költségelszámolás Szja szerinti egyéni vállalkozás esetén, igaz a költségeket itt már könyvelni kell, míg előző esetben nem.
Szerintem jobban jár, ha év végén osztalékfizetésként adózza le, arról nem is beszélek, hogy jobban jár ha könyvelőt fogad, mert nem csak bevallások vannak, hanem könyvvezetési kötelezettség is, szerintem akinek ebben nincs jártassága nem tudja jól megcsinálni -de való tény, hogy semmilyen jogszabály nem ír elő könyvelői közreműködést, de érdemes ismerni az adótörvényeket készségszinten. Való tény, hogy kevés a bevétel, ha biztos van főállás, akkor havi szinten mentesülhet az adó és járulékfizetési kötelezettség alól. A bevallást viszont ilyenkor is be kell nyújtani. Ha nem átalányadózik és van főállása nem kell adót és járulékot fizetni, abban az esetben ha nem vesz fel vállalkozói kivétet, viszont mehet be az '58-cas minden hónapba, aztán adóév után, következő év elején az '53-as, ahol a 13-as lapokon le lehet vezetni a vállalkozást gazdasági adatait, nyereségét, osztalékát és 09-lapon a szochó fizetési korlátot.
Szerintem ez túl bonyolult annak aki nem szakember, de a kitöltési útmutatóba és az adótörvényekbe minden le van írva pontról pontra, betűről betűre, paragrafusról paragrafusra. Feltételezhetően az osztalékkivétel jár jobban. -Nyilatkozom úgy, hogy nem ismerek minden részletet.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ