Külföldi teljes munkaviszony, otthon egyéni vállalkozó

Jelenleg Ausztriában vagyok teljes állású foglalkoztatott egy nemzetközi szervezetnél (ENSZ). Ez azt jelenti, hogy 40 órás munkaviszony mellett a fizetésem adómentes, nyugdíjjárulékot az ENSZ Nyugdíj Alapnak fizetek és nem Ausztriának, ugyanakkor TB járulékot levonnak a fizetésemből (magán mellett) és ezert van aktív osztrák tb jogviszonyom ( tehát ez az egyetlen járulék, amit fizetek Ausztriának). Ugyanakkor Budapesten lakáskiadás céljából egyéni vállalkozást szeretnék létesíteni. Ebben az esetben hogy alakul a járulékfizetésem? Elfogadja-e a magyar állam, hogy a fizetésem jogilag adómentes, tehát kvázi ''be van fizetve'' utána az adó? Ill. mi van a nyugdíjjárulék-fizetéssel? Egyéni vállakózóként, és pl. KATA-s adózóként részt vennék a magyar nyugdíjrendszerben?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Enikő

0 pont pont pont

5 válasz

Üdv ! Miért akar egyéni vállalkozó lenni? Csak lakáskiadás esetén nem kell egyéni vállalkozónak lennie. AIRBNB és társai vagy albérlet? Az előbbire létezik kedvezőbb adózási forma, csak engedélyt kell hozzá szerezni, a jegyzőtől. És ez nem jelent biztosítottságot vagy nyögdíjévekbe beszámító bevételt.

Szerintem elfogadja a biztosítottságát a magyar rendszer, de azért ezt tőlük kellene megkérdezni. A könyvelés és a társadalombiztosítás, két külön szakma :)

Kata-s vállalkozóként, csak főállású KATA megfizetése mellett (minima 50eFT/hó jelenleg) vesz rész a magyar TB és nyögdíjrendszerben.
Üdv Tiszai Tímea

0 pont pont pont

Koszonom a valaszt,kicsit mashogy teszem fel a kerdest. Ezen feltetelek mellett, szeretnek Magyarorszagon biztositott lenni: Nyugdij ( TB nem lehet,mert mar egy masik EUs orszagban biztositott vagyok az duplikacio lenne) . Hogyan tehetem ezt meg? Ha van egy foallasom Ausztriaban, akkor lehetek foallasu egyeni vallalkozo Magyarorszagon? Vagy akkor mindenkepp csak mellekallasu lehetek? A mellekallasu KATA ezek szerint nem fedez semmilyen szocialis jarulekot?

Koszonom

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Mindenki csak egy tagállamban lehet biztosított, az EK koordinációs rendelet értelmében, tehát itt a magyarországi munkavégzés során nem kell járulékot fizetnie ha bemutatja az osztrák szakigazgatási szerv A1-es igazolását.
Ingatlan bérbeadáshoz a 20T34-es nyomtatványon kérhet adószámot, ami egyébként sem érintené a járulékfizetési kötelezettséget.

Üdvözlettel: Kornsee Gabriella

0 pont pont pont

Kedves Enikő!
Fölösleges adószámot kérnie, ne bonyolítsa a saját életét. Simán az adóazonosítóval adhat ingatlant bérbe, semmi más nem kell, csak negyedévente szja előleget fizetni a negyedévet követő hó 12-ig, majd a következő évben az szja bevallásban az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem soron bevallani.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Ingatlan bérbeadási tevékenységet adószám nélkül is lehet folytatni, ha a bérbeadó erre a tevékenységre nem választ áfa kötelezettséget, a bérlő nem kér számlát, s nem egyéni vállalkozó magánszemélyről van szó. Ebben az esetben az ingatlan tulajdonosa a bérleti szerződés alapján nyilvántarthatja a bérleti díj bevételeit és a rezsidíjak elszámolásának jogosságát. Számviteli bizonylatot is kibocsáthat. Ilyenkor a magánszemély azonosítására az adóazonosító jele szolgál.
Amennyiben a bérbevevő kéri a számla kibocsátását, akkor elkerülhetetlen a NAV-hoz való bejelentkezés.
Ugyanis számlatömböt csak adószámmal lehet vásárolni.

Üdvözlettel: Kornsee Gabriella

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ