Számla kiállításának dátumai

Sziasztok!

Mi számít a (A) teljesítés, a (B) keltezés és (C) fizetési határidőnek?

Kérdéseim:

1. kérdés: A keltezés az, amikor kiállítom a számlát, ugye?

2. kérdés: Ha holnap állítom ki a számlát, akkor 2020. március 2. lesz a keltezése a számlának. Ebben az esetben a fizetési határidő lehet 2020. március 23-a?

3. kérdés: Ha valakivel úgy vagyok megállapodva, hogy a hónap 1. napjától a hónap utolsó napjáig kapok az eladások után jutalékot, akkor április 29-e vagy március 1-je lesz a teljesítés dátuma? A jutalékot az után kapom, amit április 29-én 23.59-ig adunk el.

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Dániel!
Folyamatos teljesítés esetére az áfa törvény 3 féle módot ír le, hogy hogyan kell (KÖTELEZŐ) a számlát kiállítani. Az Ön esetében a teljesítés időpontjának és a fizetési határidőnek meg kell egyezni. Természetesen a számla kiállítás dátuma egyértelműen az, amikor a számlát kiállítja.
A kb 1 éve tartó folyamatos kérdéseiből látom, hogy nincs könyvelője, vagy úgy gondolja, hogy ez fölösleges, vagy sajnálja a díjat egy könyvelőtől (azt nem is merem feltételezni, hogy zugkönyvelő és így próbál a munkájához információkat szerezni). Tájékoztatom, hogy egy számla hibás időkkel történő kitöltése esetén is számlánként akár 500.000 Ft bírságot is kiszabhat a NAV. Most ez még nem biztos, hogy kiderül, de július 1-től 5 napon belül minden kiállított számla adatait be kell küldeni a NAV-hoz. Ott ki fog derülni, ha valamit nem jól töltött ki, aztán meglepetésszerűen jöhet a bírság.
Aztán arról ne is beszéljünk, hogy állandóan változnak a jogszabályok, melyek még a szakembereket is próbára teszik. Jobb lenne, ha felkeresne egy könyvelőt és szerződne vele.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

3 pont pont pont

Kedves Eti!

Köszönöm a sokadik válaszodat. Van könyvelőm, akitől mindig mindent megkérdezek mielőtt bármit is tennék. Ide csak azért járok és teszem fel a kérdéseimet mert szeretnék jobban képbe lenni a könyveléssel. Nem tudom, hogy miért, de érdekelnek ezek a jogszabályok stb. A könyvelőm kapacitása pedig véges, sajnos. Ezen a fórumon úgy vagyok vele, hogy ha valakinek van ideje megválaszolni a kérdéseimet, akkor miért ne!? Nem azért van ez a fórum!? Illetve lehet, hogy a kérdéseimmel mások is hasznos információkhoz jutnak.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ