KATA vállalkozás - súlyos könyvelői mulasztás, határidőtúllépés

Tisztelt Könyvelők!

KATA-s egyéni vállalkozásom 2018 októbere óta tart. A könyvelőm a feleségemnek könyvelt 2002 óta az egyéni vállalkozásában, engem is elvállat, amint vállalkozó lettem.
A probléma a következő: tavaly májusban a 12 milliós árbevétel túllépése megtörtént, azonban erről a könyvelőnk nem adott tájékoztatást.
A feleségem táppénzének intézése ügyében sem végezte el a szükséges teendőket (2019.09.16 - 2020.01.25. közötti időszakban). Az elmúlt két hétben már a telefont sem vette fel. Egy másik telefonszámról végül sikerült elérni, és febr. 25-én személyes találkozót beszéltünk meg vele.
A találkozón derült ki, hogy sem a táppénz ügyében nem intézkedett, sem a 12 milliós árbevétel túllépésről nem tájékoztatott időben.
Sikerült új könyvelőt találnunk mindkettőnknek, aki annyiban máris segítségünkre volt, hogy javasolta,
kérjük el az összes papírt mindkettőnk vállalkozásáról, valamint a táppénzét is mihamarabb.
Március közepére ígérte az összes anyag átadását.
Abban kérnénk az Önök segítségét, hogy milyen lehetőségeink vannak a fentiek kapcsán? Mennyiben éri meg jogi útra terelni az esetet? Az ügyfélkapun keresztül addig is intézkedjünk-e a jogosultságunk kapcsán?

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Attila

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Attila!
Ha a régi könyvelőjükkel van írásbeli szerződésük és nem az Önök ügyfélkapuján adta be (pontosabban nem adta be) a bevallásokat, akkor érdemes ügyvédet felkeresni, az el nem végzett munka díját visszakövetelni.
Ha a volt könyvelőjüknek van meghatalmazása, akkor azt érdemes megszüntetni, hogy ne tudjon bekavarni Önöknek.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Hát ha volt kár, akkor a könyvelesi szerződésben foglaltak alapján lehet intézkedni. Ha a az ön neve alatt adta, vagy nem adta be a bejelentést illetve a táppénz igénylését a másik esetben, akkor nem fog önökkel érdemben egy ügyvéd sm foglalkozni, mert az ügyvédi óradíj magasabb mint az egesz könyvelésért amit kifizetett.
A kata-ról önnek is tudnia kellett, hogy ha eléri a 12 milliót át kell térjen az áfa-ba. Ebből csak akkor tud pénzt visszakérni ha volt ebből mulasztási bírsága, mert az adókat mindig az ügyfélnek kell fizetni. Az hogy önök nem ismerik a förvény által alapvetően fontos dolgokat előírásokat az nem mentesíti önöket. Ha a könyvelő nem informálta akkor lehet vele alkudozni, de erről a szerződésnek kellett volna rendelkezni. A táppénz le nem adásában úgy tudom fél éven belul lehet segítséget kérni a neaktól.
De ha például az egyéni vállalkozó nyugdijas, vagy katas akkor mincs mit tenni, mint a bejelöltön jelenteni, hogy azért nem fizeti a kata-t mert táppénzen volt. Erre úgy tudom tappénz nem jar, csak kecesebb kata-kell fizetni, ha a táppénz meghaladta az egy honapot.

0 pont pont pont

Az ügyfélkapus jelszót ha megváltoztatja akkor nem tud már az előző könyvelő bekavarni. Ha a könyvelő a saját nevében adta be az eddigieket, akkor egyszerüen a t180-as nyomtatványon, ha meg van ilyen akkor letilthatja, mondván megszűnt a szerződésük. Ezt az ön jelszavával be udja küldeni.

0 pont pont pont

Bocs, hogy beleszólok, de a KATA,-s vállalkozónak is jár táppénz. Csak alacsonyabb a járulék alap. 50 000 Ft-os befizetéssel 90 000 Ft a táppénz számítás alapja. Megbizást pedig egyszerűen az ebev rendszer meghatalmazások menü alatt tud törölni a saját ügyfélkapuján.
Üdv
Ugrai Zoltánné

0 pont pont pont

De a kata- alóli mentesítést csak a 30 napot meghaladóan tappenzen lévő időszakra tudja figyelembe venni. Ezt akartam írni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ